S må igen skære på valgbudgettet

Danmarks næststørste fagforening, 3F, smækker kassen i. Socialdemokraterne går glip af millioner til valgkampen. Partiet vil nu bruge sine medlemmer mere aktivt i kampen for at slå Fogh.

Socialdemokraterne har nu væsentligt færre penge at føre valgkamp for, efter at fagforeningen 3F har droppet sit bidrag til partikassen.

»Vi er selvfølgelige kede af at miste den økonomiske støtte, for det betyder, at vi er nødt til at nedjustere vores valgbudget,« siger Socialdemokraternes gruppeformand Carsten Hansen.

Ved sidste folketingvalg brugte Socialdemokraterne 17 mio. kr. til valgannoncer, valgmøder og røde roser. Ved det kommende valg har partiet kun 12-13 mio. kr. at føre kampagne for. Til sammenligning fyrede Venstre 28 mio. af ved 2005-valget.

Også SF og Enhedslisten må i fremtiden klare sig uden penge fra 3F, som sammen med Socialdemokraterne i alt ellers modtog tre mio. kr. fra 3F. SF og Enhedslisten har dog fået langt mindre end S.

I 3F, der er Danmarks næststørste fagforening med 320.000 medlemmer, begrunder næstformand Jane Korczak beslutningen med medlemsflugt og forbundets dårlige økonomi.

Forgæves appel til LO
3Fs beslutning kommer på trods af, at Carsten Hansen i sidste måned gik i Berlingske Tidende med en opfordring til fagforbundet LO om igen at åbne for partistøtten til Socialdemokraterne.

Selv om Carsten Hansen påpegede, at det er et demokratisk problem, at den borgerlige fløj har mange flere penge til at føre valgkamp for, fik opfordringen ikke LO til lommerne. Ud over 3F har en række andre fagforeninger i de senere år skåret ned på støtten til det gamle arbejderparti.

»Det betyder, at vi er nødt til droppe avisannoncer og outdoorreklamer. Derfor må vi udfordre vores kreativitet. Vi er nok det parti med flest aktive medlemmer, og dem skal vi selvfølgelig have aktiveret,« siger Carsten Hansen.

Vil I lave private pengeindsamlinger?

»Vi overvejer flere forskellige muligheder, men de overvejelser er vi ikke færdige med.«

Hverken Venstre eller de Konservative ønsker at oplyse om deres valgbudget ved det kommende folketingsvalg.