S: Løkke bærer et stort ansvar

Socialdemokraterne mener, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bærer et stort ansvar for at EU-kommissionen nu kritiserer landbrugspakken i en skriftlig henvendelse til regeringen med risiko for en sag ved EU-domstolen. Venstre kalder oppositionens opførsel for et »tabernakel-show«. Landbruget nedtoner også problemerne.

Simon Kollerup, MF for Socialdemokraterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Socialdemokraterne forsøger nu at sparke ansvaret for de genopblussede problemer med landbrugspakken helt op i toppen af regeringen. EU-kommissionen har henvendt sig til den danske regering via en såkaldt EU-pilot, hvor kommissionen redegør for, at den opfatter blå bloks landbrugspakke som værende i strid med hele tre EU-direktiver på grund af merudledning af kvælstof. Det kan ifølge EU-Kommissionen skade danske naturområder.

Socialdemokraterne henviser til tidligere historier om, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et tidligt tidspunkt var orienteret om EU-problemer med landbrugspakken.

»Lars løkke bærer et meget stort ansvar for, at der nu ligger en bombe under dansk landbrug med denne henvendelse fra EU-kommissionen. Statsministeren blev advaret allerede i september måned om store EU-risici, men gjorde ikke noget og skubbede med åbne øjne dansk landbrug foran sig direkte ind i en potentiel kæmperegning fra EU. Det er ikke alene dårligt for vores landbrugserhverv, det er også dårlig regeringsførelse,« siger Socialdemokraternes miljø- og fødevareordfører, Simon Kollerup.

Forsøger du ikke bare at piske en stemning op?
»Nej, det er alene regeringen og statsministeren, der bærer ansvaret for at dansk landbrug og landbrugspakken er havnet i så stor usikkerhed, som tilfældet er nu. Statsministeren blev advaret af embedsfolk, organisationer og en samlet opposition om, at det kunne medføre store problemer,« siger han.

Oppositionen har her til morgen indkaldt miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i et såkaldt hastesamråd. Samlet set mener Venstres miljø- og fødevareordfører, Erling Bonnesen, at rød blok overreagerer, og han ser deres optræden som et »ren tabernakel-show«.
»Det er helt naturligt, at EU har nogle spørgsmål i forbindelse med en så stor pakke, og den svarer miljø- og fødevareministeren naturligvis på, som man skal i sådan nogle situationer. Vi skal jo være klar på, at der foreløbigt ikke er rejst en sag. Det er på det helt indledende stadie. Jeg tror, man skal lade være med at gå ud og overdramatisere den situation,« siger Erling Bonnesen og fortsætter:
»Det er vores opfattelse, at pakken kan gennemføres uden at skade miljøet, og det vil man tage nogle drøftelser med EU om.«

Også i landbruget advarer man mod at overdrive betydningen af skrivelsen fra Bruxelles.

»Nu er det ikke første gang i hverken EU's historie eller i Danmarks historie, at EU-Kommissionen stiller uddybende spørgsmål til et medlemsland, som har vedtaget ny regulering på et område. Så efter alt den polemik, der har været om landbrugs- og fødevarepakken, så er det naturligt, at EU-kommissionen har nogle uddybende spørgsmål,« siger direktør i Landbrug & Fødevarer, Flemming Nør-Pedersen, som tror på, at kommissionen kan blive overbevist om, at landbrugspakken ikke er skadelig.
»Vi har jo tasken fuld af gode argumenter i forhold til at påvirkningen af landbrugspakken ude i det marine miljø bliver lille, hvis den over hovedet kan måles,« siger han.