S kalder på et nyt efteruddannelsessystem

Socialdemokratiet er enig med HK-chef i, at voksen- og efteruddannelsessystemet skal nytænkes.

Jan Johansen frataget syv ansvarsområder BV.: Spørgetime i Folketinget. Statsministerens spørgetime i Folketinget tirsdag d. 4. november 2014. Jan Johansen, Socialdemokraterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De lønmodtagere, som allerede har været på arbejdsmarkedet i nogle år, har ofte familie, børn, villa og vovse.

Det betyder, at det er en udfordring at efteruddanne sig, hvis et job, en arbejdsplads eller en uddannelse står til at blive udfaset eller forældet.

Det mener Socialdemokratiets voksen- og efteruddannelsesordfører, Jan Johansen, som efterlyser et mere effektivt system.

»Vi bliver nødt til at se på, hvordan vi får folk videre på arbejdsmarkedet og over i de grene, hvor der mangler arbejdskraft. Og det skal gå hurtigere, end det hidtil har gjort,« siger han.

Det nuværende voksen- og efteruddannelsessystem har ifølge HK-formand Kim Simonsen spillet fallit, og det bør ændres fuldstændigt, siger han i et interview med Jyllands-Posten.

Meldingen er en optakt til de kommende trepartsforhandlinger mellem regeringen, arbejdsgiverne og fagforeningerne om hele voksen- og efteruddannelsesområdet.

Jan Johansen er enig.

»Vi skal overveje, om man kan lave en uddannelse i moduler, i stedet for at det skal tage tre eller fire år. Så kan det være mere tillokkende for dem at komme videre,« siger han.

»De skal jo ikke lære at stå op om morgenen og arbejde i teams. De har allerede en masse kompetencer, og det skal de have merit for.«

Og man bør ikke udelukkende fokusere på de lønmodtagere, som er mest i risiko for at miste deres job, mener ordføreren.

»Arbejdsmarkedet kalder jo på, at man kan besætte de job, der kommer fremadrettet. Teknologien går så stærkt, at der er mange job, der bliver forældet. Der kan også være faglærtes job, som forsvinder,« siger Jan Johansen.