S foreslår bogpakker til danske småbørn

Alle danske børn i alderen nul til fire år skal indgå i en bogstart-ordning, hvor de tre gange modtager bøger. Det foreslår kulturordfører Mogens Jensen (S), som møder bred politisk opbakning.

Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen, vil gøre børn fortrolige med bøger. Fold sammen
Læs mere

Både Ibrahim og Iben skal modtage en bogpakke med posten tre gange i løbet af de første leveår. Det mener socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen, som vil stille forslaget til finansloven for 2008.

Ideen stammer fra England, hvor projektet »Bookstart« siden 1992 har affødt positive resultater, og Mogens Jensen ønsker nu at indføre ordningen i Danmark til gælde for alle danske børn. Målet er at stimulere småbørns sproglige udvikling samt glæde ved bøger og læsning, uanset om mor og far ernærer sig som kassedame eller kirurger.

»Tiltaget skal være et opgør med den kulturelle ulighed, der hersker i Danmark. Vi håber, at det kan være med til at styrke børns læsefærdigheder, ligesom forældrerne får en direkte anledning til at dyrke litteraturen og måske også andre kulturtilbud med deres børn,« siger Mogens Jensen.

Den socialdemokratiske kulturordfører håber, at effekten af tiltaget vil slå ud som i England. Her har test påvist, at bookstartbørnene ved skolestart læser hurtigere og bedre end børn, der ikke er omfattet af ordningen.

I første omgang skal ordningen bygge på et frivilligt samarbejde mellem stat og kommuner bakket op af sponsorer, fonde og organisationer. Den overordnede koordination skal ligge i Kulturministeriet, og Mogens Jensen ønsker, at Biblioteksstyrelsen skal stå for udvælgelsen af bøgerne, så»der er en fornuftig armslængde til politikerne«. Samlet vil ca. 65.000 børn hvert år modtage en bogpakke.

Forslaget møder bred politisk opbakning. De Konservatives kulturordfører, Jakob Axel Nielsen, synes, »der er udmærkede takter i forslaget både i forhold til integration og læsefærdigheder«, og SFs uddannelsesordfører, Pernille Vigsø Bagge, kalder det et »fantastisk godt forslag«.

»Vi ved, at børn der er vokset op med bøger i hjemmet klarer sig bedre. Og man kan sagtens forestille sig, at der er forældrer der hverken kommer på biblioteket eller selv køber bøger. For de familier vil det virkelig være til gavn,« siger Pernille Vigsø Bagge.