S: De unge har to muligheder

Etableringen af et nyt ungdomshus kan meget vel ende på de kommunale budgetforhandlinger. Men er der tale om et kommunalt finansieret hus, indebærer det et kommunalt opsyn med stedet, understreger Socialdemokraterne.

En aktivistgruppe planlægger en husbesættelse den 6. oktober i den tomme kommunale bygning i Grøndalsvænge Allé 13 i det københavnske nordvestkvarter. <br>Foto:<br>Benita Marcussen Fold sammen
Læs mere

To muligheder har de unge. Så klart bliver fremtidsudsigterne for et nyt ungdomshus efter Jagtvej 69 tegnet op af Socialdemokraterne på Københavns Rådhus. Enten kan de unge selv købe en bygning, ellers kan de acceptere et ungdomshus, der godt nok er brugerstyret, men samtidig under opsyn af kommunalt ansatte voksne.

Socialdemokraternes gruppeformand på rådhuset, Jesper Christensen henviser til det brugerstyrede ungdomshus i Valby som inspiration, men han tvivler på de tidligere Ungdomshus-brugeres velvilje til at indordne sig kommunalt opsyn.

»Det er vores holdning, at vi gerne vil snakke flere brugerstyrede ungdomshuse à la Kraftwerket i Valby. Men her er der voksne ansatte fra kommunen, og de unge fra Jagtvej 69 synes ikke at ønske nogen indblanding fra voksne,« pointerer han.

Ifølge Jesper Christensen har de unge fortsat en anden mulighed de kan bruge pengene fra Fonden Jagtvej 69 til på normal vis at anskaffe sig en bygning.

»Vil de unge have et sted uden indblanding, så har de stadig en fond med penge i ryggen, og så vil jeg ikke afvise, at de kan købe en kommunal bygning. Det kommer først og fremmest an på de unge, for indtil videre har de afvist sådan en løsning,« siger gruppeformanden, der dog på nuværende tidspunkt ikke vil tage stilling til, om der her kunne være tale om en af de skoler, der efter skolesammenlægninger kommer til at stå tomme. At etablere et nyt ungdomshus i en af disse snart tomme bygninger var ellers en idé, som både SF, Enhedslisten og de Radikale viste interesse for i Berlingske Tidende i går.

SF og Enhedslisten på rådhuset understregede desuden i går, at de unge fra Jagtvej 69 skal på dagsordenen til de kommende kommunale budgetforhandlinger.

»Der er et stort behov for et ungdomshus i København, så derfor har vi et nyt hus til de unge med i vores budgetudspil,« siger SFs ungdomshusordfører Frank Hedegaard til Ritzau. Og Enhedslisten kræver ligeledes et nyt kommunalt finansieret ungdomshus, hvis partiet skal være med i budgetaftalen.

Men med kommunale penge hører altså kommunalt opsyn, er holdningen hos Socialdemokraterne.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Ungdomshusets pressegruppe, men noget tyder på, at de unge ikke vil se passivt til indtil budgetforhandlingerne. En aktivistgruppe, der kalder sig G13, har nemlig offentliggjort, at den planlægger en husbesættelse den 6. oktober, helt præcist i den tomme kommunale bygning i Grøndalsvænge Allé 13 i det københavnske nordvestkvarter. Bygningen var tidligere pååret besat en halv dags tid, før politiet fjernede de unge besættere.