S-borgmestre savner svar, men regeringen er tavs: Udflytning er et åbent spørgsmål

Socialdemokratiet bakker op om planen, der allerede er lagt for udflytning af statslige arbejdspladser, men om kommunerne kan forvente flere udflytninger i fremtiden, ønsker regeringen ikke at løfte sløret for. Socialdemokratiske hovedstadsborgmestre savner klar besked.

Socialdemokratiske borgmestre savner et klart svar fra regeringen, her repræsenteret af finansminister Nicolai Wammen (S) (th.) og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), på, om de kan forvente udflytninger i fremtiden. Det svar må de imidlertid vente på. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

I spørgsmålet om udflytning af statslige arbejdspladser er linjerne trukket op.

Tendensen er ret tydelig – og for så vidt ikke særlig overraskende: I og omkring København, synes man, at udflytning er noget møg, og i Jylland er det ik’ så ringe endda. Kort sagt.

Udflytningen blev præsenteret af den daværende V-regering 1. oktober 2015 i en plan ved navn »Bedre Balance« for udflytning af knap 3.900 statslige arbejdspladser, og senere i 2018 med »Bedre Balance II«. Det blev gjort med ønsket om i højere grad at placere arbejdspladserne uden for hovedstadsområdet.

Hvorvidt den nuværende regering afviser fremtidige udflytninger af statslige arbejdspladser, ønsker regeringen ikke at svare på.

Ole Bjørstorp er socialdemokratisk borgmester i Ishøj, som ligger i udkanten af København. For ham at se er udflytningerne »en skidt ting«, men om der kommer flere udflytninger, er det svært at få et svar på.

»Det er helt klart vores interesse at sige, at det må stoppe så hurtigt som muligt. Det er nogle gange svært at få et klart svar, og det er ligegyldigt, hvilken regering der er,« siger han.

Intet svar

Samme synspunkt finder man hos Helle Moesgaard Adelborg, socialdemokratisk borgmester i Hvidovre:

»Jeg troede, at man havde truffet en beslutning om, at det, der skulle flyttes, også er blevet flyttet. Jeg har aldrig været med på udflytning. Den gamle regering startede med at snakke om det, og så er der noget, der er blevet udført lidt hen ad vejen,« siger hun.

Så hvad er regeringens holdning til udflytningerne, og vil den afvise, at der kommer flere på et tidspunkt? Det har Berlingske de seneste dage forsøgt at finde ud af.

Turen begyndte hos Finansministeriet, hvor udflytningsprojektet »Bedre Balance« i sin tid blev skabt af Sophie Løhde (V), der var minister for offentlig innovation.

Finansministeriet ønskede ikke at svare på spørgsmål om eventuelle udflytninger inden for forsvar, IT, uddannelse og deslige. Derimod var det Magnus Heunicke (S), minister for sundheds- og ældreområdet, der måtte svare på det, fordi Berlingske mandag bragte en artikel, som handlede om problemer i den udflyttede Styrelsen for Patientklager.

Svaret fra Magnus Heunicke lød på mail:

»Regeringen bakker op om udflytningen af statslige arbejdspladser. Vi sagde derfor allerede før valget, at vi ville færdiggøre de planlagte udflytninger, og at det skal gennemføres ordentligt og i sin helhed i respekt for medarbejdernes situation. Det kræver selvsagt, at der er tilstrækkelig økonomi. For Styrelsen for Patientklager har udflytningen givet nogle uacceptabelt lange sagsbehandlingstider, og det tager vi derfor ansvar for at rette op på. Derfor har vi besluttet at tilføre styrelsen ekstra midler, så vi kan komme tilbage til nogle rimelige sagsbehandlingstider.«

Socialdemokratiet har, mens Bedre Balance har kørt, bakket op om de planlagte udflytninger. Om borgmestre imidlertid kan se frem til yderligere udflytninger, meldte svaret imidlertid ikke noget om, og Sundhedsministeriet oplyste, at avisen måtte tage kontakt til Finansministeriet igen.

Uvished om udflytning

Ole Bjørstorp mener, at det er ærgerligt, at svaret ikke er tydeligere.

»Når det siges på den måde, ved man jo ikke, om der kommer et udspil på et senere tidspunkt, når alt det her er overstået med udligning og så videre,« siger han.

Havde du forventet, at der lå et klart svar?

»Ja, det havde jeg nok, for det har der gjort alle de andre år. De øvrige regeringer har haft en plan for det, og hvis den nuværende regering siger, at de stopper med det, så havde det været et klart svar. Men det er jo ikke sådan, svaret gives.«