S-borgmester: Ritt lovede billige boliger

Det var et løfte, da Københavns overborgmester Ritt Bjerregaard i valgkampen proklamerede, at hun ville bygge 5.000 boliger til 5.000 kr. på fem år, lyder det fra flere Socialdemokratiske borgmestre.

Københavns overborgmester Ritt Bjerregaard (S) er kommet i voldsomt stormvejr i sagen om de 5.000 billige boliger, hvor hun kritiseres for at løbe fra sine valgløfter om, at boligerne skal bygges i løbet af fem år. Og hos flere af hendes socialdemokratiske borgmesterkolleger i de københavnske omegnskommuner vækker forløbet undren.

»Det lyder mærkeligt, at hun skulle have sagt, at hun ikke lovede det for det gjorde hun jo. Jeg fik ikke indtryk af, at hun var i tvivl om, at det kunne lade sig gøre,« siger Brøndbys borgmester, Ib Terp, der ikke er i tvivl om, at Ritt Bjerregaard i valgkampen afgav et løfte til københavnerne om, at de 5.000 billige boliger skulle bygges på fem år.

Brøndby-borgmesteren påpeger, at man kun skal love noget, hvis det reelt kan lade sig gøre, men understreger samtidig, at han ikke har hørt fra Ritt Bjerregaars egen mund, at hun nu skulle have været ude at benægte, at det var et valgløfte.

»Jeg må gå ud fra, at hun ikke kendte til forhindringerne i forvejen ellers ville det have været svig, og det kan jeg ikke forestille mig,« siger Ib Terp.

I Rødovre siger borgmester Erik Nielsen, at man får »noget af en udfordring« ved at love 5.000 billige boliger på fem år.

»Når man så massivt melder ud, at man kan nå det inden for en bestemt periode, er det vigtigt, at det også kan lade sig gøre at gennemføre det,« siger Erik Nielsen, der dog samtidig synes, at der er tale om en flot ambition.

En Gallup-måling foretaget for Berlingske Tidende viste i går, at 62 procent af københavnerne mener, at Ritt Bjerregaards troværdighed er svækket som følge af sagen. ligesom 27 procent af de Københavnere, der stemte på Ritt Bjerregaard ved sidste valg betegner det som »mindre sandsynligt«, at de vil stemme på hende næste gang.

Tårnbys socialdemokratiske borgmester Henrik Zimino vil ikke direkte kommentere sagen om de billige boliger, men han understreger, at man i valgkampene altid skelner skarpt mellem egentlige valgløfter, og de projekter, man blot vil arbejde for.

»Vi skriver altid en række punkter op på vores hjemmeside, som vi lover at gennemføre og så gennemfører vi dem. Derefter skriver vi op, hvad vi vil arbejde for, Det fungerer fint på den måde,« siger borgmester i Tårnby, Henrik Zimino, der blandt andet lovede opførelsen af en gymnastikhal, mens han blot proklamerede, at han ville arbejde for, at få Danmarks Akvarium placeret i Tårnby.

»Når vi skriver, vi vil arbejde for det, er det fordi, vi er afhængige af andre. Så er der andre, der har bestemmelsesretten,« siger Henrik Zimino