S-borgmester: Brug kirker til pasning

20 lukningstruede kirker skal ikke stå tomme, hvis de lukkes, men i stedet huse daginstitutioner. Det foreslår Københavns børne- og ungdomsborgmester.

Davids kirke på Koldinggade på Østerbro er en af de kirker, der inden for de næste år kan blive vuggestue eller børnehave. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann

Leg, sang og bananmadder skal fremover fylde det kirkelige rum.

I hvert fald foreslår børne- og ungdomsborgmester Anne Vang (S) i Københavns Kommune, at de kirker, der er sat på lukkelisten ikke skal står tomme ret længe, men i stedet bruges til daginstitutioner.

- Det handler simpelthen om, at der kommer flere børn i København de her år. Det er jo rigtigt dejligt, men de skal også have et sted at gå i vuggestue og børnehave, siger Anne Vang.

Otte københavnske kirker er som Berlingske beskrev torsdag sat på lukkeliste, og der kan uden problemer lukkes 20 kirker i alt. Og Københavns Kommune kommer til at mangle institutionspladser de kommende år. En opdateret befolkningsprognose viste for nylig, at der de kommende år kommer 2000 flere børn end først beregnet.

Det betyder, at der frem til 2014 skal etableres ikke færre end 1.098 ekstra vuggestuepladser og 435 børnehavepladser ud over de 3.700 ekstra institutionspladser, der i forvejen er truffet beslutning om.

 - Vi er allerede godt i gang med at bygge nye daginstitutionspladser, men der er ret få byggegrunde, og især i indre by. Og når der kommer så oplagt en mulighed som tomme kirker, er vi jo nødt til at slå til, og i hvert fald kigge på, om kirkens rum er en mulighed, siger Anne Vang.

Vuggestuer i nogle kirker, badmintonhaller i andre

Ifølge børne- og ungdomsborgmesteren er det formentligt ikke alle kirker, der vil være lige oplagte at bruge til daginstitutioner.

- Jeg tror, nogle af kirkerne vil være oplagte til at bruge til noget helt andet end daginstitutioner, som for eksempel koncerter eller badmintonhaller. Men andre kirker kan være oplagte at bruge til børneformål, så vi skal selvfølgelig gå efter dem som er realistiske.

Grunden til det voksende børnetal er, at flere kvinder end tidligere flytter til København og færre flytter ud. Og det kræver institutionspladser, men København og især indre by vrimler ikke ligefrem med ledige byggearealer.

- Hvis 20 kirker ikke længere skal bruges til kirkeformål, er det oplagt at se på, hvad byen ellers har brug for. Og det byen har allermest brug for i de her år, det er altså vuggestue- og børnehavepladser. Så hvorfor ikke bruge kirkerne? Det er nogle kæmpestore flotte rum, som kan være ret oplagte at bruge til børneformål, siger Anne Vang.

Tidsperspektivet er sværere at gisne om, da det kommer an på den enkelte kirke, hvilken stand den er i og hvor meget der skal bygges om.

- Nogle steder vil der nok kunne etableres institutioner relativt hurtigt, og andre steder vil det tage et års tid eller to, siger Anne Vang.