S bakker op om styrelse ovenpå lægeprotester

Tusindvis af læger er utilfredse med Styrelsen for Patientsikkerhed. S mener, at styrelsens regler er klare.

3400 læger havde lørdag morgen skrevet under på en skarp kritik af Styrelsen for Patientsikkerhed. Styrelsen anklages i underskriftsindsamlingen for at være for aggressive, hvilket skader lægernes evne til at behandle patienter ordentligt. Scanpix/Lars Helsinghof Bæk/arkiv Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bekymrer sundhedsordfører i Socialdemokratiet Flemming Møller Mortensen, at tusindvis af læger kritiserer Styrelsen for Patientsikkerhed for at fokusere på straf frem for læring.

»Jeg bliver bekymret, når en så stor gruppe fagprofessionelle er nervøse over Styrelsen for Patientsikkerhed.«

»Jeg ved, hvilket fokus vi har givet styrelsen, og det er patientsikkerheden. Intet er vigtigere. Styrelsens arbejde skal ske, så man lærer af de fejl, som sundhedsvæsenet laver,« siger han.

Lørdag morgen har 3400 læger sat deres navn på en underskriftsindsamling, der kaldes et mistillidsvotum til Styrelsen for Patientsikkerhed.

Styrelsen anklages i underskriftsindsamlingen for at være så aggressiv i jagten på at politianmelde læger, at det skader lægernes evne til at behandle patienterne optimalt.

12 læger blev politianmeldt af styrelsen i 2017. I 2016 blev to læger politianmeldt.

Styrelsen for Patientsikkerhed blev oprettet i oktober 2015 som en sammensmeltning mellem det daværende Patientombuddet samt tilsynsrådet fra Sundhedsstyrelsen.

Den har til opgave at behandle patienters klager over den faglige behandling i sundhedsvæsenet samt at holde tilsyn.

Flemming Møller Mortensen bakker fuldt op om styrelsen, som han mener har den helt rigtige struktur.

»Vi lavede en god ramme med et bredt flertal. Om Styrelsen for Patientsikkerhed så drifter jævnfør den politiske aftale, det er sundhedsministerens klare ansvar at sikre,« siger han.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skriver følgende i et skriftligt svar:

»Det er absolut nødvendigt med en effektiv styrelse, der hurtigt kan stoppe sundhedspersoner, der er til fare for patientsikkerheden.«

»Når det er sagt, så skal en relativ ny styrelse selvfølgelig også være ydmyg over for opgaven og huske både at lytte og lære, så rammerne for både tilsyn og indrapportering er i overensstemmelse med den virkelige verden,« skriver hun.

Ellen Trane Nørby skriver, at hun er tilfreds med, at Styrelsen for Patientsikkerhed har åbnet for en dialog med lægerne.