S åbner for nyt dagpengesystem

Socialdemokraterne i kontroversiel kovending: Partiet er klar til at ændre dagpengesystemet, så det ikke længere er ens for alle grupper på arbejdsmarkedet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Højere arbejdsløshedsunderstøttelse, men i kortere tid end i dag. Det kan blive tilbuddet til store grupper på arbejdsmarkedet i fremtiden. Socialdemokraterne åbner nemlig for et historisk opgør med det nuværende dagpengesystem og imødekommer dermed statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), der i går gav manglen på arbejdskraft topprioritet. Partiet er parat til at diskutere et mere fleksibelt system, hvor f.eks. nogle grupper på arbejdsmarkedet kan vælge andre dækninger end i dag.

»Man kunne godt se på andre modeller. Man har jo allerede de private tilvalgsforsikringer, og det kunne være spændende at se på, om man kunne gøre noget lignende inden for det statslige system,« siger arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov (S).

Dagpengesystemet har været uændret i mange år, bortset fra, at den periode, man kan få dagpenge i, er blevet forkortet flere gange. Samtidig er lønningerne på arbejdsmarkedet vokset fra dagpengesatsen, hvilket har gjort det til en tvivlsom fordel for mange højtlønnede at stå i A-kasse. En kilde i LO oplyser, at man er bekymret over de mange, som fravælger A-kassemedlemskab, og at man derfor har gjort sig samme tanker som Thomas Adelskov.

Fra arbejdsgiverside kvitterer man for Socialdemokraternes holdning.

»Det er noget af det, vi har sukket efter. Et dagpengesystem, som er ens for alle grupper, er en rest fra industrisamfundet,« siger Dansk Erhvervs administrerende direktør Jens Klarskov, og hos Dansk Arbejdsgiverforening siger direktør Henrik Bach Mortensen, at »det er rigtigt at tage dagpengesystemet med i diskussionen«.

Derimod er der skepsis i Dansk Folkeparti.

»Det er svært at se, hvad hensigten er. Hvis man får højere dækning, vil det vel give mindre tilskyndelse til at søge arbejde,« siger arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted.