Rygning er blevet en udendørs hobby

Danskernes rygevaner har ændret sig fra at være en indendørs aktivitet til at foregå udenfor, viser en ny undersøgelse. Udviklingen er glædelig, mener Sundhedsstyrelsen.

Rygeforbuddet er nu - af sig selv - rykket udenfor i det offentlige rum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske rygere tager store hensyn til ikke-rygere, og var det op til rygerne selv at bestemme, hvor de ville snuppe deres smøg, når de var på arbejde, så ville 52 procent vælge at ryge udendørs. Det viser en undersøgelse foretaget i september af Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Danmarks Lungeforening, som også konkluderer, at rygning i stigende grad foregår ude i den friske luft.

Dermed står det klar, at en ny norm for rygning har fået et godt tag i danskerne, uanset om man er hjemme, på arbejdspladsen eller på uddannelsesinstitution. 69 procent af de adspurgte - både rygere og ikke-rygere - fortæller således, at der aldrig bliver røget indendørs i eget hjem. Det betyder, at der i dag kun er en mindre forskel mellem de, der har et røgfrit hjem og de røgfri arbejdspladser, hvor tallet er 81 procent.

»Det er meget glædeligt, at danskerne i løbet af ganske få år har fået fjernet hovedparten af røgen fra det indendørs miljø – også i private hjem. På den måde begrænses udsættelsen for de skadelige stoffer i tobaksrøgen betydeligt, hvilket på sigt vil forbedre danskernes sundhed,« siger Jørgen Falk, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

Undersøgelsen viser desuden, at 37 procent af rygerne aldrig tænder smøger i eget hjem, mens 69 procent vælger at gå ud eller helt lade være med at ryge, når de har besøg af ikke-rygere.

Ifølge undersøgelsen ryger 22 procent af befolkningen tobak, hvor 17 procent gør det dagligt, og fem procent ryger en gang i mellem.