Rygere inhalerer helst i den friske luft

Rygning er ildeset i de danske hjem. Et stigende antal danskere går en tur udenfor, hvis rygetrangen melder sig. Det er en udvikling, der vil fortsætte i hurtigt tempo, vurderer Kræftens Bekæmpelse.

75 procent af danske hjem er røgfri. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK DE CASTRO

Det er efterhånden en sjældenhed af se dyner af cigaretrøg hænge tungt i luften i de danske hjem. I stedet vælger stadig flere rygere at inhalere i haver og på altanerne.

Tendensen kan man se i en ny undersøgelse foretaget af Gallup for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Danmarks Lungeforening.

Her svarer 75 procent af danskerne, at der aldrig bliver røget indendørs i deres hjem. Til sammenligning var der kun 59 procent, der havde et røgfrit hjem i 2010. Samtidig vælger et stigende antal rygere helt at holde sig fra cigaretterne, når de besøger ikke-ryger-hjem,

De røgfri hjem er i højest kurs hos de unge, hvor der blandt de 20-39-årige er 84 procent, der har et røgfrit hjem, mens det er mellem 66 og 71 procent af de 50-årige eller derover, der har forbudt røgen i hjemmet.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er der ikke tvivl om, at vi fremover vil få endnu flere røgfri hjem i Danmark, og det er en udvikling, der ikke kun kan tilskrives de yngre generationers hang til et indeklima uden røg.

»Jeg tror ikke, vi skal vente på, at de unge bliver gamle. Jeg tror, det bevæger sig hurtigere end det. Jeg tror det her sker inden for de næste fem til ti år,« siger Niels Them Kjær, projektleder i Kræftens Bekæmpelse.

Han understreger dog også, at der altid vil være en lille gruppe, der holder stædigt fast i at kunne ryge en smøg i sofaen:

»Der vil nok være en restgruppe, som vi aldrig når.«

I Lungeforeningen glæder man sig over udviklingen, men understreger, at rygerne også i fremtiden får brug for hjælp til at blive smøgerne kvit, selvom de ikke ryger indenfor.

»Når vi kobler den her undersøgelse til andre undersøgelser, der viser at næsten 70 procent af daglig-rygerne har planer om at holde op, er det altså vigtigt fortsat at sætte ind og yde hjælp til rygestop for de mange, som ønsker det,« siger direktør Anne Brandt.