Ryger taber historisk strid i landsretten

Eks-rygeren Allan Lykke Jensen kan ikke få erstatning for de skader, han har pådraget ved i næsten 50 år at ryge.

Ex-smoker loses historic dispute Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK LUNTANG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter adskillige års kamp for erstatning må den fynske eks-ryger Allan Lykke Jensen erkende, at han ikke har retten på sin side.

Torsdag formiddag har Østre Landsret besluttet, at han ikke kan få erstatning for de skader, han har pådraget sig ved igennem næsten 50 år at ryge de populære Prince-cigaretter.

Dermed er der sat foreløbigt punktum for en historisk retssag.

Ikke nok med at slagsmålet har stået på siden starten af forrige årti, det er så vidt vides også første gang en ryger går i retten med den erkendelse, at det er skadeligt at ryge.

I stedet har Allan Lykke Jensen og hans advokat Anker Laden-Andersen hævdet, at producenterne har fiflet med cigaretterne, så de havde en kraftigere virkning på rygerne, end varedeklarationen angav.

Anklagerne gik blandt andet på, at der skulle være tilsat stoffer til cigaretterne med det formål, at de skulle frigive mere nikotin til rygerne.

Samtidig mener eks-rygeren, at den ventilation, der løbende er blevet lavet i cigaretterne for at sænke indtaget af tjære og nikotin hos rygerne, er designet, så rygerne ubevist blokerer den.

- Jeg havde naturligvis gerne set, at Skandinavisk Tobakskompagni var blevet dømt, forklarer Allan Lykke Jensen i en pressemeddelelse.

Han glæder sig imidlertid over, at sagen har sat fokus på tilsætningsstoffer i tobak, og blandt andet fået sundhedsminister Astrid Krag til at se nærmere på området.

- Jeg føler ikke, at jeg har ført sagen forgæves, og det glæder mig, at en stor del af den danske befolkning har forstået, at der er et reelt behov for at gennemføre en mere effektiv kontrol med cigaretter og de stoffer, man tilsætter, siger han.

Sagen er blevet ført i landsretten som første instans på grund af den principielle karakter.

/ritzau/