Ryger på livstid

Allan Lykke Jensen har været afhængig af cigaretter, siden har var 12 år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når den 55-årige Allan Lykke Jensen sidst på dagen lægger Prince-pakken fra sig for at gå i seng, vil han have lavet netop den bevægelse et sted mellem 20 og 40 gange i løbet af dagen.

Sådan har det i store træk været lige siden december 1957, da han som 12-årig tændte sin første cigaret i cykelskuret nedenfor det odenseanske lejlighedskompleks, hvor han boede med sine forældre.

Hypnose, nikotinpræparater og tyggegummi. Intet af det har hjulpet, og i dag er malersvenden selverklæret ufrivillig storkunde hos Skandinavisk Tobakskompagni.

Kun en gang er det lykkedes at blive cigaretterne kvit, nemlig i otte måneder efter en operation i 1994 for den hjerte-karsygdom, han har pådraget sig som følge af rygningen. Til sidst blev trangen for stor, og han overgav sig igen til de rød-hvide Prince-pakker.

Nu vil han have hævn over tobaksindustrien, som han mener i al hemmelighed har tilsat stoffer, der øger folks afhængighed, og dermed gør det farligere at ryge.

»Det betyder alt,« siger han.

»Der er mere nikotin og vanedannende stoffer i cigaretterne, end de har fortalt, og det må de som virksomhed tage et ansvar for. Hvis de har vidst, at det ikke rigtigt, det de har oplyst, så mener jeg, de har et problem.«

Ammunitionen er blandt andet en række røggasanalyser, der viser, at rygere risikerer at indtage op mod fire gang så meget tjære som det, Tobakskompagniet skriver på pakkerne.

»Skandinavisk Tobakskompagni skal dømmes for at tilbageholde oplysninger. Enhver virksomhed i Danmark skal vide, at man ikke bare kan fylde forbrugerne med løgn. Det er ikke rimeligt. Vi skal have et reelt valg - uanset hvad det er for en vare,« siger Allan Lykke Jensen.