Rygende danskere må til lommerne: Cigaretter kommer til at koste 60 kroner eller mere

Sundhedsministeren bekræfter, at cigaretpriserne bliver sat i vejret. Han vil stadig ikke sætte beløb på, men organisationer og støttepartier vil presse S til, at det bliver markante forhøjelser.

»Vi skal have de unge til lade være med at starte på at ryge. Her er erfaringen fra andre andre lande, at det hjælper, når prisen får et markant løft,« siger formanden  for Lægeforeningens Lægemiddeludvalg, Tue Flindt Müller. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne kommer til at betale 60 kroner eller mere for en pakke cigaretter. Og det kommer til at gælde for alle, uanset om man er 18 eller 68 år.

Dét er perspektivet, efter at sundhedsminister Magnus Heunicke et interview i Politiken har bekræftet, at den nye socialdemokratiske regering er gået væk fra sine luftige tanker om at differentiere tobakspriserne for unge og ældre og er indstillet på at sætte afgifterne »mærkbart« i vejret.

Det er også fremgået af partiets udmeldinger sidst i valgkampen og af den forståelsesaftale, Socialdemokratiet har indgået med de Radikale, SF og Enhedslisten.

Magnus Heunicke ønsker dog fortsat ikke at sætte beløb på, hvor meget cigaretpriserne skal stige, og hvornår prisstigningerne kommer, men man vil næppe kunne nøjes med et beskedent beløb på fem-otte kroner, som blandt andet Dansk Folkeparti har advokeret for.

Presser på for prisstigninger

Sundhedsorganisationerne og partierne omkring regeringen presser således på for, at priserne i hvert fald skal sættes op med omkring 50 procent til 60 kroner eller mere.

»Jeg er glad for, at ministeren bekræfter, at der kommer prisstigninger, men glæder mig også til at se det konkrete tal. Vi mener, at prisen skal over 60 kroner med det samme, for at det batter – og så være yderligere stigende over årene til omkring 90 kroner, som er niveauet i Norge,« siger direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.

Lægeforeningen mener, at cigaretter skal op at koste 90 kroner pr. pakke, hvilket især vurderes at kunne få effekt blandt unge, som er mere prisfølsomme.

»Vi skal have de unge til lade være med at starte på at ryge. Hér er erfaringen fra andre andre lande, at det hjælper, når prisen får et markant løft,« siger formanden for Lægeforeningens Lægemiddeludvalg, Tue Flindt Müller.

Politisk stillingskrig

Politisk har der i årevis været stillingskrig omkring cigaretpriserne, og flere partier har haft en udtalt frygt for at miste vælgere, hvis man skred til kraftige prisforhøjelser.

Den seneste udvikling, hvor der er registreret en stigning i andelen af unge rygere – efter at tallet havde været faldende i en lang årrække – har dog sat flere partier i bevægelse.

Venstre spillede under valgkampen ud med, at priserne skulle hæves med ca. 20 kroner, de Konservative havde også været inde på et beløb af den størrelse.

I støttepartierne i rød blok er der også en klar holdning til, at priserne bør sættes kraftigt i vejret.

De Radikale har talt om priser på helt op til 90 kroner, mens Enhedslisten og SF ligger omkring 60 kroner.

»Jeg er glad for, at Socialdemokratiet er kommet med. Næsten alle partier er efterhånden enige om, at der skal ske noget på priserne af sundhedsmæssige årsager, og det er også vigtigt at få et bredt forlig for at undgå, at vi får en valgkamp om fire år med løfter om at fjerne afgifterne igen,« siger SFs sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen.