Rygelov betyder masser af cigaretskod på gaderne

Ni millioner cigaretskod havner hver dag mellem brostenene, på togstationen og i vejkanten. Det viser de seneste tal fra organisationen »Hold Danmark Rent«.

I 2007 sendte rygeloven rygerne uden for døren, og i den forbindelse opstod en massiv mængde skod, som før kom i askebægeret og i skraldespanden. Hver dag havner der således ni millioner cigaretskod på gaden, det viser nye tal fra organisationen »Hold Danmark Rent« ifølge magasinet Samvirke.

Københavns Kommune laver sin egen løbende optælling, hvor kommunen registrerer affaldsmængden på udvalgte strækninger. Deres tal viser, at siden 2007, hvor rygeloven blev indført, er antallet af smidte cigaretskod steget med 45 procent i hele byen.

Ifølge »Hold Danmark Rents« undersøgelse angiver 78 procent af rygerne, at »for få skraldespande« er årsagen til, at de smider skoddene på gaden.

Hvis man spørger Pernille Thormann Villesen, projektleder for Ren By Aarhus, er det dog ikke kun skraldespandene, der er problemet eller løsningen. Hun mener nemlig, at en adfærdsændring også er nødvendig, selvom det er lettere sagt end gjort.

»Det er selvfølgelig vores opgave som kommune at holde rent, men det er ikke kun vores. Det er også producenterne og forbrugernes ansvar. Vi vil gerne oplyse om konsekvenserne ved at smide affald, så rygerne selv får lyst til at tage ansvar for at holde rent omkring sig,« siger projektlederen til Samvirke.

Socialdemokratiets forebyggelsesordfører, Flemming Møller Mortensen (S), mener dog ikke, at problemet er et politisk ansvar.

»Vi havde ikke affaldsmængden med i overvejelserne (da rygeloven blev besluttet, red.), og jeg mener heller ikke, det var vores opgave. Det er en afledt konsekvens af lovgivningen og op til den enkelte instans at sørge for, at der bliver ryddet op. Men selvom der selvfølgelig skal ryddes op i gaderne, er det ikke rimeligt, at vi skal bruge offentlige ressourcer på at samle tyggegummi og cigaretskod op i det omfang, vi gør i dag,« siger Flemming Møller Mortensen til Samvirke.

Ifølge »Hold Danmark Rents« undersøgelse mener 96 procent af danskerne, både de rygende og de ikke-rygende, at cigaretskoddene er affald, og at de efterladte skod påvirker vores opfattelse af by og natur negativt. Alligevel smider vi stadig skoddene på gaden, og det kan ifølge professor i økonomisk psykologi på Aarhus Universitet, John Thøgersen, skyldes, at vi let bliver påvirkede af at smide skrald på gaden, hvis andre også gør det.

»Meget forskning viser, at hvis der ligger affald i forvejen, er folk mere tilbøjelige til smide mere skrald det samme sted. Lidt mere fra eller til gør ikke nogen forskel, synes vi. Mennesker er forholdsvis lette at påvirke, og hvis vi ser andre gøre noget, kommer vi let til at gøre det selv. Sådan er det også, når en ryger smider et skod på gaden,« siger John Thøgersen.

Han peger overfor Samvirke på, at en mulig løsning på problemet er at gøre folk bevidste om, at der er nogle andre, der skal rydde op efter dem.

»Man skal fortælle folk, at de smidte skod rent faktisk har en konsekvens. Vi skal komme til at tænke på, at der er en, der skal samle op efter os,« siger Thøgersen.

BNB