Rygeforbud beskytter ikke de mest udsatte

Ansatte på værtshuse og bodegaer har større risiko for at få kræft end andre i branchen. Alligevel dækker de nye rygeregler ikke de små serveringssteder.

Politikerne i Folketinget bør skærpe de nye rygeregler, hvis de vil beskytte de mest udsatte i restaurationsbranchen. En undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at ansatte på værtshuse og bodegaer har større risiko for at få kræft end ansatte på større serveringssteder. Derfor er det uheldigt, at netop de små serveringssteder ikke er dækket af rygereglerne, siger Branchearbejdsmiljørådet for Service og Tjenesteydelser (BAR), der har bestilt undersøgelsen.

Den viser, at de ansatte på de små steder har en mere end fordoblet risiko for at få lungekræft end danskerne generelt. For de store steder er risikoen øget med 20-30 procent. Undersøgelsen siger ikke noget om, hvor stor en del af den øgede kræftrisiko, der skyldes gæsternes rygning.

De nye rygeregler, som træder i kraft den 1. april, stiller ingen krav om rygeforbud på serveringssteder under 40 kvadratmeter.

/ritzau/