Russisk app kan finde ud af alt om folk ud fra et foto

FindFace genkender ansigter og fortæller dig om fremmede menneskers identitet. App’en kan kun bruges på russisk jord. Endnu da.

En russisk app kan genkende fremmedes ansigter og identificere dem. Foto. Egor Tsvetkov og AnonHQ.com Fold sammen
Læs mere

Hun sidder lige over for dig og læser avis - den dejlige pige med perleøreringen, den eneste ene.

Så du tager et foto med din mobil og ved alt om hendes liv straks efter:

Om hun for eksempel er single og har farverige profiler på Facebook og diverse datingsites.

Eller om hun tværtimod er travl mor til tre i den tidlige skolealder og tilfældigvis gift med din egen chef.

Din situation ville for få år siden have lydt som noget fra fantasyfilmens verden. Men den har været virkelighed de seneste måneder. I hvert fald for russere.

FindFace er opfundet af Artem Kukharenko og Alexander Kabakov og blevet et kæmpehit på russisk jord.

App’en forbinder på et øjeblik fotos af det fremmede ansigt med sociale profiler og lægger så to og to sammen.

Produktet nåede ud til en halv million brugere i løbet af de første par måneder og førte til op mod tre millioner søgninger.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Opfindelsen som sådan er ikke ny: Den kom på markedet i marts sidste år og har allerede trukket indtil flere skandaler efter sig. Men den har vist sig yderst nøjagtig i genkendelsen og debatteres derfor flittigt af bloggere og gadgetfans.

Washington Post testede den i juli sidste år og fik korrekte resultater tilbage i godt 70 procent af søgningerne. Udviklerne fra virksomheden NTechLab i Moskva kørte selv lignende tests for et halvt års tid siden og fik tæt på 100 procents genkendelse.

Selve den konkrete app er forbundet til en service ved navn VK - russernes svar på Facebook og dermed Europas største socialmedie med omkring 430 millioner brugere.

Rygter om lignende gadgets til den »rigtige« udgave af Facebook dukker op ret jævnligt og viser sig altid som falske. App’en har ingen vesteuropæiske modstykker. Ikke endnu.

Facebook har flere gange prøvet kræfter med ideen og lancerede allerede i 2011 en app til genkendelse af ansigter. Man tjekkede altså folks feriefotos automatisk og søgter efter kendte ansigter mellem Facebooks brugere.

Tiltaget fik fra ét ballade med tyskernes ret strikse lovgivning på området og måttes lukkes igen. Den nuværende version »ser« et ansigt og lader os tagge det, men identificerer det ikke - officielt da.

Selv de største kritikere finder på den anden side noget godt i app’ens muligheder.

Et stort antal profiler på Facebook er for eksempel tyvstjålet fra andres profiler og kunne derfor findes så let som ingenting. Og politifolk kunne tjekke vidnernes fotos af gerningsmanden fra det drabelige trafikuheld og identificere ham allerede i patruljevognen.

De russiske erfaringer går lidt begge veje: Nogle glæder sig over udsigten til færre singler og afsløringer af gerningsmænd. Andre føler sig konstant overvåget og påpeger FindFace som et uvurderligt redskab for patologiske stalkere.

FindFace er under alle omstændigheder fremtiden. »Og vi må bare vænne os til den«, siger Alexander Kabakov fra sit opfinderkontor.