Rusmiddelforsker ønsker fokus på »fest-misbrugere«

Antallet af narkorelaterede dødsfald er det laveste i 19 år, men der er brug for øget fokus på de yngre stofmisbrugere og på andre grupper end de hårdest belastede, lyder det fra forsker.

Modelfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Færre og færre stofmisbrugere dør under påvirkning af narkotika. Sidste år registrerede Rigspolitiet således 210 narkorelaterede dødsfald, og det er det laveste antal siden 1993, viser rapporten »Narkotikasituationen 2012« fra Sundhedsstyrelsen. Udviklingen er positiv, men der er stadig behov for initiativer for de mindre belastede stofmisbrugere, mener Jakob Demant, lektor fra Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet.

»Det er en positiv udvikling, men man bør kigge lidt på skadesreduktion hos andre grupper end de hårdest belastede. Det kan man gøre ved at indføre pilletests på natklubber eller store fester eller ved at blive bedre til at kommunikere, hvordan de her mennesker skal undgå, at deres stofbrug får så negative konsekvenser, at de glider ud i et problematisk misbrug,« siger Jakob Demant, som i øjeblikket er i gang med at lave en undersøgelsen, »Global Drug Survey«, om netop skadesreduktion for såkaldt rekreative stofbrugere.

Indtil nu har man forsøgt at fravænne den voksende gruppe unge brugere af blandt andet ecstasy ved at oplyse om, hvor skadeligt stoffet er, og ved at fortælle brugerne, at de bør stoppe. Ifølge Jakob Demant bør man i højere grad oplyse om, hvordan de håndterer forbruget.

»Det er meget afgørende, at man hjælper brugerne med at håndtere deres forbrug, og undersøgelser viser, at de såkaldt rekreative brugere ikke er interesserede i at søge behandling. De ønsker at bibeholde et eller andet forbrug, og derfor skal de være hårdt ramt, før de kommer i behandlingssystemet. Men hvis man i stedet kan få dem til at holde deres forbrug på et vist niveau, så kan de faktisk undgå mange af de sociale, fysiske og psykiske skader, der følger,« siger forskeren og understreger, at udviklingen med færre dødsfald blandt de hårdest belastede selvfølgelig er glædelig.

»Man kan se, at der kommer flere forgiftninger i gruppen med yngre ecstasy-brugere. Det kan jo tyde på, at vi har fundet en virksom skadesreduktion hos de hårde stofmisbrugere især i kraft af fixerum, men at man har en udfordring med de personer, der bruger færre stoffer, hvor mange ikke har et indgående kendskab til stofferne og derfor skal lære at håndtere dem på den mest fornuftige måde,« lyder det.