Ruslands ambassadør med slet skjult trussel mod danske virksomheder

I et debatindlæg i Dagbladet Politiken redegør Ruslands ambassadør i Danmark for overvejelser om at indsætte russisk ledelse i danske virksomheder, der indstiller aktiviteter i Rusland. Erhvervsminister Simon Kollerup kalder det uacceptabelt: »I praksis kan det betyde, at danske virksomheder mister hele den russiske del af deres forretning,« siger han.

Ruslands ambassadør oplyser, at der er overvejelser om at indsætte russisk ledelse i danske virksomheder, der indstiller aktiviteter i Rusland. Her fra tidligere demonstration foran den russiske ambassade i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ovenpå de økonomiske sanktioner mod Rusland, henvender den russiske ambassadør i Danmark, Vladimir Barbin sig nu direkte til Danmark i et debatindlæg i Dagbladet Politiken søndag aften.

I indlægget fremsætter han det synspunkt, at Vesten har erklæret økonomisk krig mod Rusland, med det mål at ødelægge økonomien.

Han mener, også, at Vesten presser egne virksomheder til at forlade det russiske marked.

»Her er Danmark foran alle andre europæiske lande,« skriver han og fortsætter:

»Rusland er tvunget til at reagere. Specifikke foranstaltninger vil blive annonceret i de kommende dage. Svaret vil være følsomt for den vestlige økonomi.«

Han oplyser, at der er krav til den russiske regering om konfiskation af vestlige virksomheders aktiver, men at der er ved at opstå konsensus om »hvorvidt det er tilrådeligt at etablere ekstern ledelse i virksomheder, der indstiller deres aktiviteter i Rusland.« I så fald skal det ses som en midlertidig foranstaltning, så der ikke opstår varemangel i Rusland, skriver han.

Politiken har på baggrund af brevet talt med blandt andre Dansk Industri, der repræsenterer virksomheder, der har forretninger i Rusland. Dansk Industri opfatter debatindlægget som en reel trussel fra ambassadøren om at overtage danske virksomheder i Rusland.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) skriver i en mail til Politiken, at regeringen følger situationen:

»Regeringen er meget opmærksom på meldingen fra Rusland om at nationalisere danske og andre europæiske virksomheder, hvilket er uacceptabelt. I praksis kan det betyde, at danske virksomheder mister hele den russiske del af deres forretning, deres produktion og deres forretningshemmeligheder«, hvis de vælger at lukke produktionen i Rusland. Og forretningen rummer jo en værdi, som Rusland så vil overtage«, lyder det fra ministeren.