Rusland-analytiker: Uklogt at lukke nordiske kontorer

Beslutningen om at trække Nordisk Ministerråd ud af Rusland er forkert, mener en tidligere generalkonsul. Rådet smækker med en dør, ingen kan høre smække, lyder det.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Nordisk Ministerråd efter 20 års aktiviteter lukker deres kontorer i Rusland, er det en uklog beslutning, der fjerner muligheden for at støtte de kræfter, Vesten gerne vil fremme i Rusland.

Det vurderer Jens Worning, Rusland-analytiker hos kommunikationsbureauet Policy Group og generalkonsul i Sankt Petersborg fra 2008 til 2011.

»Umiddelbart er det en uklog beslutning. Der er ingen i Kreml, der hører den dør, som Nordisk Ministerråd nu smækker med,« siger han og peger på, at rådets virke i Rusland har været inden for de bløde områder, som socialt arbejde, energi, miljø og udveksling af studerende.

Det er aktiviteterne på rådets kontorer i Sankt Petersborg og Kaliningrad, der indstilles på ubestemt tid. Beslutningen blev taget onsdag af nordiske ministre for samarbejde i Norden, efter at kontoret i Sankt Petersborg har fået et stempel som »udenlandsk agent«.

Ifølge Carsten Hansen (S), der er minister for nordisk samarbejde i Danmark, er det uacceptabelt for de nordiske regeringer at arbejde videre, når deres medarbejdere betegnes som agenter. Men den indstilling er for slap, mener Jens Worning, der fremhæver, at Nordisk Ministerråd har styrket samarbejdet med kræfter i Rusland, som Norden gerne ser præge retningen i Moskva.

»Nordisk Ministerråd burde have stået sammen og få den op på udenrigsministerniveau, så man kunne tage den med regeringen i Moskva,« siger han.

Den tidligere generalkonsul understreger dog samtidig, at stemplet som »udenlandsk agent« gør det sværere at udføre arbejdet, idet de russiske samarbejdspartnere vil være bange for at få skadet deres omdømme i hjemlandet.

Samtidig illustrerer både lukningen og agent-stemplet, at forholdet mellem Rusland og de nordiske lande er alt andet end godt, vurderer Jens Worning.

»Vi er i gang med en længerevarende nedkøling af vores relationer til Rusland,« siger han.

Lukningen af kontorerne berører i alt 25 medarbejdere, oplyser Udenrigsministeriet.