Rundspørge til Venstre-delegerede: Kun få håber på en anden kandidat end Ellemann-Jensen. Flere støtter Støjberg end Trane

Enkelte af de Venstre-medlemmer, der er berettiget til at stemme om formandsskabet, håber på, at andre udfordrere vil melde deres kandidatur og stille op i et kampvalg mod Ellemann-Jensen. Men i Berlingskes rundspørge svarer langt de fleste, at de støtter Jakob Ellemann-Jensen som ny formand. Desuden peger flere på Inger Støjberg som næstformand frem for Ellen Trane Nørby.

Politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen møder pressen under Venstres hovedbestyrelsesmøde på Hotel Comwell i Brejning nær Vejle, lørdag den 31. august 2019. Samme dag trak Lars Løkke Rasmussen sig som formand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jakob Ellemann-Jensen bør blive den nye formand for Venstre.

Sådan lyder holdningen blandt 100 Venstre-delegerede, som har besvaret en ny rundspørge foretaget af Berlingske. Antallet er kun en brøkdel af de i alt 850 delegerede, der kan stemme om formandsskabet på Venstres ekstraordinære landsmøde 21. september. Til gengæld er billedet meget klart.

81 ud af de 100 delegerede, der har deltaget i rundspørgen, svarer ja til, at de vil stemme på Jakob Ellemann-Jensen som formand for Venstre. De fleste af de resterende har ikke ønsket at besvare spørgsmålet.

»Han er den helt rette person til denne opgave nu,« siger byrådsmedlem i Ishøj Kommune og en af de delegerede, Lennart Hartmann Nielsen, der mener, at formandskandidaten har »gode lederkvaliteter«, er »skarp« og »hurtig i replikken«.

»Jeg er nok strammere udlændingepolitisk, end han er. Nu bor jeg jo i Ishøj, og jeg ved, hvilke udfordringer vi har. Og hvis vi ikke tager hånd om det, så får vi virkelig nogle udfordringer, og det har vi haft i mange år herude,« siger han.

Men det mener du ikke er et så stort problem, at du ikke vil stemme på ham?

»Nej, det mener jeg ikke. Det kan gavne vores parti. Jeg ser ham som en samler og ikke en spreder,« siger Lennart Hartmann Nielsen.

Delegeret, medlem af Venstre, anonym

»Jeg afventer og ser, om en mere erfaren kandidat melder sit kandidatur.«


Indtil videre har Jakob Ellemann-Jensen ingen udfordrere. Berlingske har derfor spurgt, om Venstre-medlemmerne håber på andre kandidater. Her svarer 14 ud af de 100 delegerede, at de håber, at en anden kandidat tager udfordringen op og stiller op til kampvalg over for Jakob Ellemann-Jensen. Heriblandt er ti af Ellemann-Jensens støtter.

»Vi har mange talentfulde folk i Venstre, og hvis der er flere, der melder sig, synes jeg, det er godt,« skriver Simon Ødegaard Simonsen, der er delegeret og stillede op til Folketinget for Venstre, dog uden at komme ind.

Delegeret og byrådsmedlem i Næstved, Cathrine Gudbergsen, bakker op om Ellemann-Jensen, men håber også på, at andre vil stille op imod ham.

»Det er ikke et fravalg af Jakob Ellemann-Jensen, men fordi jeg finder, at et reelt valg er godt for den demokratiske proces. Frem for at det bare bliver en kåring af en formand. Jeg tror også, at det vil være godt for Jakob selv,« siger Cathrine Gudbergsen, der som landmand dog har den anke, at formandskandidaten efter hendes mening ikke i tilstrækkelig grad viste sig som »landbrugets mand« i sin tid som miljø- og fødevareminister.

»Jeg afventer og ser, om en mere erfaren kandidat melder sit kandidatur,« skriver en af de andre knap 850 delegerede, der ønsker at være anonym.

Berlingske har også spurgt de delegerede, om de foretrækker Inger Støjberg eller Ellen Trane Nørby på posten som næstformand. Her tyder tallene umiddelbart på, at Inger Støjberg er mere populær. Dog er der en betydelig andel af deltagerne i rundspørgen, der ikke har ønsket at svare på, om de støtter Støjberg eller Trane.

Støjberg kaldes af en af de delegerede blandt andet »et godt match til Jakob Ellemann-Jensen«.

En anden grund, der ikke overraskende nævnes, er, at Støjberg står for en stram linje i udlændingepolitikken. Andre har mere taktiske overvejelser.

»Ellen er en god kandidat til næstformandsposten, der kan samle partiet, men jeg tror, at Inger kan samle flere stemmer til Venstre. Derfor stemmer jeg på Inger,« skriver Knud Andreasen, der er vælgerforeningsformand i Skibby i Frederikssund.

De cirka 850 delegerede tæller en række forskellige grupper i Venstre, blandt andet folketingsmedlemmer, folketingskandidater og kommuneforeningsformænd.