Rumsonde skriver historie - tager fjerneste fotos nogensinde

Et par grumsede fotos af isklumper i Kuiperbæltet er de fjerneste billeder nogensinde taget. Bag kameraet er rumsonden New Horizons.

Disse to billeder fra december 2017 er de billeder, der er taget længst fra jorden. Fold sammen
Læs mere
Foto: NASA/JHUAPL/SwRI

Den har for længst skrevet sig ind i historiebøgerne, rumsonden New Horizons, der for to år siden sendte betagende billeder retur af dværgplaneten Plutos isdækkede overflade i udkanten af solsystemet.

Og nu passerer det lille fartøj nye milepæle på sin tur i rasende fart ud gennem solsystemets yderste afkroge:

I december vendte rumsonden sit særlige teleskopkamera - Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) - mod to objekter i det såkaldte Kuiperbælte, knipsede et par gange og sendte en stribe grumsede billeder retur. Og skrev dermed historie.

Billederne af de slørede lyse pletter på en mørkere baggrund er nemlig intet mindre end de fjerneste billeder nogensinde taget fra Jorden. Ubegribelige 6,12 milliarder kilometer befinder rumsonden sig nu fra Jorden. Den slog dermed den eksisterende rekord for fjernfotografering, sat af den aldrende rumsonde Voyager 1, der i 1990 sendte et billede af en lillebitte blå jordklode retur fra en afstand af 6,06 milliarder kilometer.

På vej mod objekt

Kuiperbæltet, opkaldt efter astronomen Gerard Kuiper, er en løs samling af titusindvis af mindre objekter så som asteroider og dværgplaneter, der huserer et par milliarder kilometer længere ude end Pluto og dermed udgør en slags ydre grænse for vores solsystem.

De to Kuiperbælteobjekter på billederne har fået så eksotiske navne som 2012 HZ84 og 2012 HE85.

Selv om det umiddelbart er svært at udlede store detaljer fra New Horizons motiver i Kuiperbæltet, vækker billederne begejstring hos den amerikanske rumfartsorganisation Nasa. Hidtil har man nemlig haft ganske begrænset viden om, hvor store Kuiperbælteobjekterne er, hvad de består af, og om de har måner eller ringe. Men dét er rumsonden altså i fuld gang med at give svar på.

Dette billede taget fra New Horizons d. 5. december var en kort overgang det billede, der var taget længst fra jorden. Det slog en rekord, der havde stået i 27 år, som blev sat af Voyager 1. Fold sammen
Læs mere
Foto: NASA/JHUAPL/SwRI.

I december lykkedes det fra Jorden at fjernstyre sonden til at ændre kurs, da man dirigerede den i retning af et større objekt kaldet 2014 MU69, som sonden efter planen vil passere tæt forbi i januar næste år. Hvilket vil være endnu en ny rekord: Som den fjerneste, tætte (!) passage af et himmellegeme.

New Horizon er den femte rumsonde, der har formået at passere de yderste planeter, og sonden er ifølge Nasa sund og rask trods sine 1,1 millioner tilbagelagte kilometer dagligt. Målt på afstand halser den dog langt efter sine forgængere, Pioneer- og Voyager-rumsonderne, der blev opsendt i 1970'erne og for længst har forladt solsystemet for altid.