Rumsonde med danske aner er gået i kredsløb om Jupiter

- Jeg er klar til at afsløre alle dine hemmeligheder, Jupiter, hedder det i et tweet fra Nasas Juno-fartøj.

En animation af rumsonden i kredsløb om Jupiter. Fold sammen
Læs mere
Foto: NASA/HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Rumsonden Juno, der om bord har udstyr fra det danske DTU Space, er tirsdag som planlagt gået i kredsløb om Jupiter.

Det oplyser Nasa-missionens officielle Twitter-profil.

- Kredsløb opnået. Jeg er klar til at afsløre alle dine hemmeligheder, Jupiter. Væn dig til det, hedder det i tweetet.

Hovedmotoren på Juno blev klokken 05.18 dansk tid tændt i 35 minutter. Det skete for at bremse satellittens voldsomme hastighed, så den kunne bliver indfanget af Jupiters tyngdefelt, skriver Reuters.

Den vellykkede manøvre er også en fjer i hatten for danske rumforskere. Danmarks nationale rumforskningsinstitut, DTU Space, er sammen med et italiensk hold de største udenlandske partnere i missionen.

- Det er lidt af en cliffhanger (afgørende øjeblik, red.), for der er meget, der kan gå galt, sagde John Leif Jørgensen, der er professor i rumfartsteknologi og afdelingsleder i DTU Space, om de nervepirrende øjeblikke, hvor Juno skulle ind i kredsløb om Jupiter.

- Det hele skal ske lige på et bestemt tidspunkt. Sker det ikke lige på det tidspunkt, får vi os en meget dyr tur videre ud i rummet, forklarede han mandag fra Nasas JPL-center i Californien.

Havde rumsonden taget en tur videre ud i rummet, ville den falde tilbage mod solen og først nå Jupiter igen om 11 år.

DTU Space har bidraget med fire stjernekameraer, der bliver brugt som kompas.

Juno blev sendt af sted fra Cape Canaveral i Florida i august 2011.

Efter at have tilbagelagt omkring 2,7 milliarder kilometer gennem verdensrummet er den 3,6 ton tunge og ubemandede rumsonde nu fremme ved målet.

Jupiter er en gigantisk gasplanet, der får vores egen klode til at ligne en prik på en badebold. Formålet med missionen er at komme tættere en forklaring på, hvordan solsystemer opstår.

Jupiter menes at være den første planet, der blev dannet, hvorfor den har haft afgørende betydning for dannelsen og udviklingen af andre planeter i vores solsystem.

Nu har Juno indledt sit første ud af 37 planlagte kredsløb omkring solsystemets største planet. I 2018 styrter sonden efter planen mod planeten og sin tilintetgørelse.

/ritzau/