Rumænske tyvebander er ikke længere de værste

En ny gruppe kriminelle står for flest antal sigtelser for indbrud i første kvartal af 2014. Læs, hvem der topper politiets indbrudsstatistikker på Sjælland.

Politiet har oplevet, at de chilenske indbrudstyve tager flere chancer end de velbeskrevne rumænske tyveknægte. De modsætter sig i flere tilfælde arrest og forsøger at stikke af fra politiet selv konfronteret med en politihund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Rievers

Længe har medierne beskrevet rumænske tyvebander, som knækker og brækker deres vej gennem de danske villakvarterer. Chilenske tyvebander har ikke været ligeså udtalte i statistikkerne, og har derfor ikke fået samme opmærksomhed.

Dette har dog forandret sig i 2014, hvor sjællandske politikredse har rejst hele 497 sigtelser mod chilenske statsborgere for indbrudskriminalitet. Fra 2008-2013 har dette tal ligget i omegn af 10 sigtelser om året.

Politiets Task Force Indbrud, som er sat i verden for at knække den omfattende indbrudskriminalitet på Sjælland, fortæller, at de chilenske tyvebander på mange måder ligner de velbeskrevne rumænske bander, dog har politiet i flere tilfælde konstateret en større kampvilje og frækhed hos chilenerne.

»Det er for tidligt at tegne en egentlig profil, men vi har i flere tilfælde set, at chilenerne modsætter sig arrest nogle gange med vold. Dette ser vi sjældent blandt de rumænske tyvebander,« fortæller Karl Erik Agerbo fra politiets Task Force Indbrud.

Helt konkret har politiet oplevet, at de chilenske indbrudstyve tager flere chancer end rumænerne og forsøger at stikke af fra politiet selv konfronteret med en politihund.

Politiet har desuden i nogle tilfælde oplevet vold mod betjente, når politiet har taget de chilenske indbrudstyve på fersk gerning.

Indtil videre har Sjællands politikredse i 2014 rejst 1668 sigtelser for indbrudskriminalitet på Sjælland. De 497 chilenske sigtelser fylder altså godt op i denne statistik. 

Til sammenligning har politiet fra januar til start juli 2014 rejst 300 sigtelser mod rumænere for indbrud på Sjælland.

Task Force Indbrud tilrettelægger deres indsats og internationale samarbejdspartnerskaber, efter de tendenser de kan se i statistikkerne over indbrudstyvenes etnicitet. Derfor er der god grund til at holde øje med indbrudstyvenes tilhørsforhold.

Hvorfor chilenere netop i 2014 er at finde i statistikken over indbrudskriminalitet, hersker der tvivl om.

»Vi har efterforsket en række sager om indbrudskriminalitet og konstateret, at de sigtede i mange tilfælde har været chilenere, hvorfor de lige pludselig fylder så meget i statistikken, ved vi ikke,« fortæller sektionsleder på Københavns Politis Station Bellahøj, Mikael Storgaard.

Fra Task Force Indbrud lyder vurderingen, at stigningen kan skyldes politiets målrettede indsats mod indbrudskriminalitet på Sjælland.

»Det kan være et tegn på, at Københavns Politi og Nordsjællands Politi har formået at optrevle nogle indbrudsbander, og dermed rejst flere sigtelser,« fortæller Karl Erik Agerbo.

Tilrejsende kriminelle bag hver fjerde indbrud

Tidligere på året kom det frem, at tilrejsende kriminelle står bag hver fjerde indbrud i Danmark.

Mange af disse indbrud bliver begået af personer med statsborgerskab i østeuropæiske lande, viste en opgørelse fra Justitsministeriet i juni måned, hvor lande som Polen, Rumænien og Baltikum landet Litauen, var storsyndere.

Disse tal fik Justitsminister Karen Hækkerup til at reagere, og en arbejdsgruppe i blev nedsat med repræsentanter fra både politiet og udlændingemyndighederne.

Gruppen undersøger nu, hvordan indsatsen mod de kriminelle østeuropæere kan intensiveres.

»Arbejdsgruppen skal se på, om vi kan styrke politiets værktøjer yderligere, eksempelvis ved at bruge mere kontrolteknologi, hvordan vi styrker kontrollen især i grænseområderne og i lufthavnen, og hvordan vi kan trække mere på udlandet og indgå i nye partnerskaber,« fortalte Karen Hækkerup i den ombæring til Berlingske og tilføjede, at arbejdsgruppen skal have anbefalingerne klar ved udgangen af august.