Rumænsk politis hjælper vil have erstatning for fængsling

Civil agent, der var udsendt af rumænsk politi, kræver 160.000 kroner af Danmark for uberettiget fængsling.

Foto: Free/David Ademas. En mand fra Rumænien blev anholdt for tyveri af entreprenørmaskiner og teleskoplæssere i Vestjylland. Han gjorde dansk politi opmærksom på, at han samarbejdede med sit hjemlands politi om at infiltrere et kriminelt netværk. Alligevel sad han varetægtsfængslet i Danmark i 201 døgn. Nu kræver han en erstatning på 160.000 kroner.
Læs mere
Fold sammen

En rumænsk mand kræver 160.000 kroner i erstatning af Danmark for uberettiget fængsling.

Manden var varetægtsfængslet i 201 døgn, selv om han gjorde dansk politi opmærksom på, at han var udsendt som civil agent for rumænsk politi.

Myndighederne har hidtil nægtet erstatning, og det har fået den rumænske mand til at indbringe sagen for Retten i Holstebro, der behandler sagen onsdag.

Den opsigtsvækkende sag går tilbage til 2013.

Her blev der stjålet tre entreprenørmaskiner fra virksomheden Scantruck i Skive samt seks teleskoplæssere fra virksomheden Nicolaisen & Larsen A/S i Ulfborg.

Politiet kom på sporet af tyvene, og den rumænske mand og en anden person blev anholdt i Tyskland.

Den rumænske mand forklarede, at han var udsendt af sit hjemlands politi for at infiltrere et kriminelt netværk, der stjal maskiner i udlandet.

Dansk politi fik senere bekræftet af en repræsentant for de rumænske myndigheder, at manden var blevet udstyret med en telefon, og at han sendte sms'er til rumænsk politi.

Alligevel blev der gennemført en straffesag mod manden, og her blev han frifundet først af byretten og siden af landsretten.

Det fik manden til via sin advokat, Peter Hviid, at kræve erstatning af den danske stat for uberettiget varetægtsfængsling.

Men kravet blev afvist af både Statsadvokaten i Viborg og Rigsadvokaten.

De to myndigheder begrundede det med, at dansk politi ikke på forhånd var orienteret om agentvirksomheden.

Det næste kapitel i sagen skrives, når en en dommer ved Retten i Holstebro har taget stilling til erstatningskravet.

Sagen har i øvrigt også medført kritik af Rumænien på diplomatniveau.

Da sagen dukkede op i pressen, blev Rumæniens ambassadør i Danmark kaldt til møde i Udenrigsministeriet.

Her modtog ambassadøren en opsang for, at rumænsk politi havde besluttet at iværksætte en hemmelig efterforskning på dansk jord uden tilladelse.

/ritzau/