Rumænere udgør det største problem

Hvor der er sket en nedgang i antallet af polakker, der sigtes for lovovertrædelser i Danmark, så er situationen lige omvendt med hensyn til rumænere. I detailhandlen genkender man billedet af grupper, der opererer i flok og går efter mærkevarer.

En bus er ankommet til København fra Østeuropa og bliver ved ankomsten undersøgt af politiet, der også tjekker identiteten af de tilrejsende. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er især rumænere, litauere og polakker, der dominerer Rigspolitiets statistikker, når det kommer til de tilrejsende kriminelle fra Østeuropa.

I 2006 blev 1.665 personer fra et af de tre lande sigtet for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer. Den 11. november i år var tallet oppe på 3.495 - altså mere end en fordobling på fem år, viser tal fra Rigspolitiet.

Sigtelserne udgør cirka seks procent af det samlede antal sigtelser årligt, men ser man alene på sigtelser mod udenlandske statsborgere - og her kan der både være tale om herboende og tilrejsende - så er det mere end hver fjerde, der kommer fra enten Rumænien, Litauen eller Polen.

»Det er klart Rumænien, der ligger i top, og så kommer Litauen og Polen. Det er de tre lande, der udgør langt hovedparten af den kriminalitet, som vi kalder østkriminalitet. Ser vi på de seneste tre år, har der været en markant stigning, når det gælder rumænere, der har været en svag stigning, når det gælder litauere, mens vi har haft en tydelig nedgang i antallet af sager mod polakker,« forklarer rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.

Han glæder sig over den positive udvikling, og håber at samme tendens kan vise sig fremover for de andre nationaliteter.

»Vi har samarbejdet med polsk politi, men udviklingen kan også hænge sammen med, at Polen har oplevet stor fremgang og velstandsstigning. Man kan have en tro på, at det kan have betydning for, hvor stor tilbøjeligheden er til at rejse ud og lave kriminalitet. Og vi kan håbe, at vi kan se den samme udvikling som med polakkerne, når nu vi får sat fokus på det her,« siger rigspolitichefen.

Ifølge Jens Henrik Højberg er det især inden for butikstyverier, at de tre nationaliteter bliver sigtet - og derudover figurerer rumænere markant i forhold til lommetyverier og indbrud.

Glæde i butikkerne

Hos brancheorganisationen Dansk Erhverv nikker man genkendende til, at problemet er steget de senere år.

Procesdirektør Lars Alex-ander Borke, der er ansvarlig for sikkerhedsområdet inden for detailhandel, fortæller, at medlemmerne oplever en markant stigning inden for tyverier, hvor gerningsmændene opererer i flok. Her er det typisk udenlandske kriminelle, der er tale om.

»De opererer i grupper af fire-fem, og de går typisk efter let omsættelige mærkevarer. Det kan være alt fra Gilette-barbergrej til dyrere parfumer. Det er det største indsatsområde for mange af vores medlemmer, for det er en kriminalitetsform, der stiger mere, end butikstyverier generelt gør,« forklarer han.

Lars Alexander Borke påskønner derfor, at politiet nu etablerer et særligt kontor i NEC, der skal have fokus på kriminalitet fra Øst- og Centraleuropa og samtidig har justeret udlændingekontrollen ved den tyske grænse, så der også her kommer mere fokus på den grænseoverskridende kriminalitet. Blandt andet skal der kunne sættes ind med hensigtmæssige kontroller på udrejsende, hvis der eksempelvis er mistanke om, at gerningsmænd bag en indbrudsbølge er på vej ud af landet med kosterne.

Der er også positiv respons fra underdirektør Hans Reymann Carlsen i Forsikring & Pension. Han understreger, at der ikke er tal på, i hvor høj grad tilrejsende kriminelle står bag de mange indbrud, som anmeldes til forsikringsselskaberne, men han er ikke i tvivl om, at det vil kunne mærkes, når politiet opruster.

»Vi kan godt mærke det forsikringsmæssigt, når politiet eksempelvis laver en forstærket indsats på indbrudsområdet i en kreds,« siger han.