RS-virus spreder sig – hospital må aflyse operationer

Flere hospitaler er hårdt ramt af den stigende RS-smitte, og børneafdelingerne begynder at blive fyldt. På Aarhus Universitetshospital har man været nødt til at aflyse operationer og henvise børn til andre hospitaler.

Smitten med RS-virus stiger, og det presser nogle af hospitalernes børneafdelinger. På Aarhus Universiteteshospital har man blandt andet været nødt til at henvise patienter til andre hospitaler samt aflyse planlagte operationer mandag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Smitten med RS-virus stiger – og det kan begynde at få konsekvenser.

Senest har man på Aarhus Universitetshospital været nødt til at aflyse planlagte operationer mandag. Det overvejes, om der også skal aflyses operationer tirsdag.

Det sker, fordi børneafdelingen på hospitalet er fyldt op, forklarer overlæge Klaus Birkelund Johansen til TV 2.

»Vi er fyldt op, vi har ikke flere pladser. Alle vores systemer er i brug i øjeblikket,« siger han til TV 2.

RS-virus er den typiske årsag til, at småbørn bliver indlagt med luftvejsinfektioner. Ifølge Statens Serum Institut vil symptomerne typisk minde om forkølelse, men hos små børn og børn, der er født for tidligt, kan virussen føre til vejrtrækningsproblemer. I de værste tilfælde kan det blive nødvendigt, at patienterne modtager hjælp til vejrtrækningen.

RS-virus rammer ofte om vinteren, og derfor er de store smittetal i sensommeren »helt ekstraordinære«, ifølge Statens Serum Institut. Det er dog yderst sjældent, at der ses dødsfald som følge af smitte med RS-virus.

Hvidovre og Odense ramt

Det er ikke bare på børneafdelingen i Aarhus, at man er presset af RS-virus. B.T. har beskrevet, at man også på Hvidovre Hospital og H.C. Andersens Børne- og Ungehospital i Odense oplever travlhed på grund af RS-virussen.

»Der er meget travlt. Det er som i de travleste vintermåneder,« siger overlæge på Hvidovre Hospital, Helle Christiansen, til B.T.

Selvom børneafdelingerne er pressede, har man hverken i Hvidovre eller Odense været nødt til at aflyse operationer.

Siden uge 20 er der konstateret 1.734 tilfælde med RS-virus. Alene i uge 34 er der påvist 510 tilfælde. Det svarer til knap 30 procent af de RS-tilfælde, der er påvist siden uge 20.