Royal fejring: Spaniens konge fylder 50 år

Tirsdag kan kong Felipe af Spanien fejre rund fødselsdag, når han fylder 50 år.

Spaniens kong Felipe er gift med dronning Letizia. Sammen har de døtrene Leonor og Sofía. Scanpix/Chris J Ratcliffe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Madrid. Da Felipe VI af Spanien kom til verden, var det hverken skrevet i stjernerne eller tronfølgen, at han en dag skulle blive konge.

Men når han den 30. januar fylder 50 år, har han været konge af Spanien siden 2014.

Hans fødenavn lyder Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y de Grecia.

Felipe VI blev født som prins, men altså uden udsigt til at arve den spanske trone. Det ændrede sig dog i 1975, da den spanske general Franco døde, og Felipes far, Juan Carlos, blev udråbt til konge.

I 2014 kunne Juan Carlos efter 39 år på tronen give det røde skærf videre til sin søn og dermed markere et generationsskifte i det spanske kongehus.

Det blev startskuddet til en større oprydning for kong Felipe, for kongehuset kæmpede på det tidspunkt med dalende popularitet og korruptionsanklager.

Kong Felipe er uddannet i jura og international politik, og det er muligvis kommet ham til gode i sin måde at agere som konge. I hvert fald har han taget bladet fra munden midt i det ulmende oprør om Catalonien.

1. oktober - to dage efter at catalonierne stemte ja til uafhængighed ved en folkeafstemning - gav kongen en sjælden tv-tale, hvor han fordømte separatisternes "uacceptable illoyalitet".

I sin juletale i 2017 italesatte han igen problematikken:

- 2017 har utvivlsomt været et vanskeligt år for Spanien, et år præget først og fremmest af situationen i Catalonien. Lederne må tage hånd om de problemer, der påvirker alle cataloniere og respektere deres forskellighed og tænke ansvarsfuldt, sagde kongen i talen.

I 2004 blev kong Felipe gift med Letizia Ortiz Rocasolan, som blev dronning af Spanien, da kong Felipe overtog tronen i 2014.

Sammen har de 12-årige Leonor, som er nummer et i rækken til den spanske trone efter sin far, og lillesøsteren Sofía.

/ritzau/