Rotter får flere til at slå alarm

I de seneste fem år er antallet af rotteanmeldelser steget støt både i København og på landsplan. Men det afspejler ikke nødvendigvis en stigning i antallet af de store skadedyr.

Et syn, de færreste bryder sig om: Rotterne nyder de milde vintre, og  anmeldelserne  til skadedyrkontrollen er støt stigende. Arkivfoto: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har været et godt år for rotterne i danske byer.

De seneste vintre har været relativt milde, hvilket har givet rotterne mulighed for at få ekstra kuld af unger. Og lige netop i disse uger begynder ungerne fra forårets kuld at titte op af kloakkerne for at grave sig gennem bunkerne af rådne blade og affaldsrester i haver og baggårde.

»At dømme ud fra anmeldelserne har der været en støt stigning i antallet af rotter i København gennem de seneste fem år,« siger Kjeld Christensen, der er chef for Skadedyrsenheden i Københavns Kommune.

I 2008 modtog kommunen lige knap 2.900 rotteanmeldelser, men i 2015 var tallet mere end fordoblet til 7.314. Fra 2014 til 2015 var stigningen på otte procent. På landsplan har udviklingen været nogenlunde tilsvarende, oplyser Naturstyrelsen.

Kjeld Christensen understreger dog, at det er umuligt alene på baggrund af det stigende antal anmeldelser at vurdere, om der rent faktisk er flere af de store, brune gnavere på spil i kommunens labyrintiske og omkring 2.000 kilometer lange kloaknet.

Stigningen kan også skyldes, at boligejere i kraft af online-formularer i dag har lettere end nogensinde før ved at anmelde rotte-indtrængen. Eller at der i dag er mere fokus på de både forhadte og fascinerende skadedyr i pressen og på de sociale medier.

Det bekræfter det store skadedyrsbekæmpelsesfirma Rentokil, hvor man samtidig understreger, at intet tyder på, at rotterne vokser sig større i disse år.

Biologen Jens Lodal, der er ekspert i skadedyr, mener dog, at det reelle antal af rotter er på vej op. Populationen af rotter ser nemlig ud til at toppe hvert tiende år. Det skete i 1988, i 1998 og i 2008.

»Jeg tror, vi kommer til at se endnu en top i 2018. Men hvad der er årsag til de cykliske svingninger, ved man reelt ikke,« siger biologen.

Jens Lodal understreger, at det er vigtigt at forhindre, at rotter kommer for tæt på mennesker. Det skyldes først og fremmest, at de er potentielle bærere af et sted mellem 50 og 60 infektionssygdomme, herunder den livsfarlige Weils syge, der kan overføres til mennesker via rotters urin.

Danskerne kan imidlertid godt belave sig på, at rotte-populationen vil vokse støt gennem resten af året. For sådan er det hvert år. Antallet topper typisk sidst på efteråret.

Alligevel er der et lille håb om, at der kommer til at ske et mindre dyk i rotteanmeldelserne i år. I hvert fald i Københavns Kommune. I årets tre første måneder har kommunen registreret et beskedent fald i antallet af rotteanmeldelser i forhold til samme periode sidste år.

»Man kan håbe, at tendensen holder, men billedet kan jo sagtens ændre sig i de kommende måneder,« siger Kjeld Christensen.

Som boligejer skal man være opmærksom på eventuel kloakrenovering i nærheden. Hvis der er åben adgang til kloakkerne, søger gnaverne ofte ud af rørene og ind på boligejeres grunde.

I Hjørring i Nordjylland tog man sidste år ret drastiske metoder i brug for at bekæmpe en sand rotteinvasion, der gav store gener i to boligforeninger. Foreningerne opsatte derfor to »intelligente« rottefælder«, som med stor kraft skyder dræbende spyd gennem rotternes rygsøjler, når de forsøger at passere.

På den måde blev omkring 5.500 rotter dræbt i løbet af bare en enkelt måned, skriver DR Nordjylland.

Ingen aner, hvor mange rotter, der reelt er i Danmark. Ifølge biolog Jens Lodal ligger tallet på et sted mellem en halv million og flere millioner. Ifølge Københavns Kommune er der et sted mellem 250.000 og 300.000 rotter i hovedstadens kloaknet.