Roskilde Festivals hemmelige bagmand siger farvel

Han var den første fastansatte på Roskilde Festival, men nu slutter Henrik Rasmussen – efter 28 år i spidsen for festivalen. Resultaterne er til at få øje på, men manden bag er der ikke mange, der kender. Og det passer ham fint.

Roskilde Festivalens adm. direktør Henrik Rasmussen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når den sidste koncert er til ende lørdag nat, er det ikke kun afslutningen på årets Roskilde Festival. Det er også enden på en æra i festivalens historie.

Roskilde Festivals administrerende direktør, Henrik Rasmussen, kaldet »Rass«, stopper nemlig ved årets udgang, og dermed bliver dette års festival hans sidste.

»Det er en vemodig weekend og en usædvanlig tilstand, vi er i. Det hele er lidt uhåndgribeligt. Det er en skål grød, vi går uden om lige nu. Men vi kommer selvfølgelig til at tage fat om det,« som Roskilde Festivals bestyrelses­formand, Steen Jørgensen, udtrykker det.

Det er da også et stort tomrum, den 62-årige chef efterlader sig. Henrik Rasmussen har stået i spidsen for festivalen siden 1987. De første år sammen med Leif Skov, men fra 2002 alene. Han har været en central skikkelse i den professionalisering, der er sket med festivalen. Med sine 31.000 frivillige, 60 fastansatte og omkring 130.000 besøgende er festivalen i dag Danmarks største kulturbegivenhed.

Han har altid været der

Faktisk kan man sige, at Henrik Rasmussen har været der altid. Helt tilbage fra den første festival i 1971. Fra dengang festivalen blev arrangeret af »nogle private folk, der rendte fra regningerne, fordi det gav for stort underskud,« som Henrik Rasmussen udtrykte det i Roskilde Avis for nylig.

På det tidspunkt var den dengang 16-årige gymnasieelev på festivalen som gæst. Han var opvokset i byen og gik på Roskilde Katedral­skole. I årene efter blev han frivillig ved siden af sine cand.merc.-studier på Handels­højskolen i København. Og fra 1987 blev den nu revisoruddannede Henrik Rasmus­sen valgt som festivalens kasserer. Et par år efter fik han jobbet som sektretariatschef og blev den første fastansatte på festivalen.

Gennem alle årene har han været et arbejdsjern og en ægte ildsjæl, fortæller folk, der kender ham. Men også en person, der ikke vil stå i vejen for sagen.

»Man skal tæt på festivalen, før man får øje på Henrik,« siger Frank Birkebæk, der i en årrække har været ven med Henrik Rasmussen og er direktør for Roskilde Museum.

»Han er ikke en person, der siger: »Det er mig, der gør det.« Han gør det bare. Løser opgaven. På egne vegne er han en beskeden person. Han er ikke flamboyant. Dermed er han heller ikke en, der skaber en hale af anekdoter efter sig. Han skaber en hale af resultater efter sig.«

Frank Birkebæk fremhæver også, at Henrik Rasmussen »har Roskilde under huden« og har gjort meget for den by, han altid har boet i. Men han synes nogle gange, at vennen er lige beskeden nok.

»Beskedenhed er jo ikke kun en dyd. Jeg har nogle gange efterspurgt hos Henrik, at han i højere grad gjorde opmærksom på, hvad han gør og står for. Men det falder ham ikke naturligt.«

Manden bag kulisserne

Tidligere på året kom det frem, at Henrik Rasmussen som privatperson var blevet ramt af krakket i Roskilde Bank. Han havde lånt et større millionbeløb i banken. Det var en af de få gange, man hørte om Henrik Rasmussen i offentligheden. Han har altid været manden bag kulisserne. Og den stil passer godt til jobbet som festivalchef, mener Henrik Rasmussens højre hånd i Roskilde Festivals direktion, Signe Lopdrup.

»Vi er en frivillig organisation, og vi hylder fællesskabet og det, vi skaber fælles. Vi kroner ingen konger, og det har også præget Rass’ måde at være leder på – en ægte ildsjæl.«

Selv har han da også nægtet at tage æren for festivalens udvikling.

»Jeg ville aldrig kalde Roskilde Festival for mit livsværk,« sagde han i et interview med Jyllands-Posten forleden og tilføjede:

»Den succes, vi oplever, er ikke mindst opnået på grund af de mange ildsjæle.«

Hvad Henrik Rasmussen skal nu, har han endnu ikke løftet sløret for.

»Hvis jeg skal prøve noget andet, er det nu. Det kunne være arbejde i forskellige bestyrelser eller noget andet,« lod han forstå i Roskilde Avis forleden.

»Men jeg vil under ingen omstændigheder arbejde for en konkurrerende festival. For mig vil det altid være Roskilde,« fastslår Henrik Rasmussen.