Roskilde Festivals håb brast med Bowies død

David Bowies død sætter nu endeligt punktum for Roskilde Festival, der havde et »mikroskopisk håb« om, at legenden ville vende tilbage til Orange Scene.

ARKIVFOTO David Bowie 1996 på Roskilde Festival. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRIAN KARMARK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Håbet var mikroskopisk, men det var der alligevel. Håbet om, at David Bowie en dag ville vende tilbage til Orange Scene for at tage revanche for den koncert, han skulle have spillet i  2004, men som blev aflyst til stor frustration for... ja, nærmest alle, fordi David Bowie havde problemer med hjertet.

Da Bowie gjorde comeback efter 10 års albumpause i 2013 med albummet »The Next Day«, blev Roskilde Festival bestormet af publikum på Facebook med krav om at booke legenden den sommer.

Og da han for to dage siden - på sin 69 års fødselsdag - udgav sit 25. album »Blackstar«, kom der flere beskeder til Roskilde Festival.

»I skylder, Roskilde«

»Hvornår offentliggør Roskilde festivalen hvad hovednavnet bliver i 2016????? Tænker at I skylder at David Bowie kommer,« lyder bare en af beskederne på festivalens profil.

Men han kommer ikke. Det må både publikum og Roskilde Festival nu endeligt sande, efter at verden er vågnet op til nyheden om David Bowies pludselige død.

»Vores overraskelse og sorg er på linje med alle andre fans på det her tidspunkt. Det er trist og tragisk, når der er nogen med så stor betydning, der forlader os, som det altid er - men det er ikke ekstraordinært trist, fordi vi er Roskilde Festival, for jeg troede desværre ikke, at vi skulle komme til at præsentere ham igen,« lyder det fra Anders Wahrén, Roskilde Festivals programchef.

»Vi ville elske at have haft chancen for at få ham tilbage, men desværre var meldingen også med det nye album, at han efter al sandsynlighed ikke skulle spille live. Men det er klart, at når der kommer et nyt album, så håbede vi jo, at det betød, at han måske en skønne dag skulle få lyst til at komme ud at spille igen. Så det var noget, der lige havde tændt et mikroskopisk håb.«

Hvornår offentliggør Roskilde festivalen hvad hovednavnet bliver i 2016????? Tænker at I skylder at David Bowie kommer :-) det vil nemlig være så vildt at opleve ham <3

Posted by Nynne Anette Gottlieb on Saturday, 9 January 2016

Ongoing-kontakt med agenter

Anders Wahrén forklarer, at Roskilde Festival ikke har haft konkrete planer med David Bowie, men at festivalen har været i »ongoing« dialog med verdensstjernens agenter siden den aflyste koncert i 2004, selv om der aldrig har været tegn på, at han ville give livekoncerter igen.

»Når vi har snakket med repræsentanterne på David Bowie, har vi altid sørget for at sige »hvis nu det en dag blev relevant, så ved I, at vi er meget interesseret«,« siger Anders Wahrén.

R.I.P. David BowieHere's a short clip from when he visited Roskilde Festival back in 1996.

Posted by Roskilde Festival on Sunday, 10 January 2016

»Jeg havde ligesom de fleste andre, affundet mig med, at nu kom der et nyt album, og at det var nok var det, vi måtte tage til takke med. Men selv om vi ikke skulle have præsenteret ham, så havde jeg håbet, at han skulle leve meget længere og kunne give os noget mere musik.«

David Bowie spillede på Roskilde Festival i 1996, og hans sidste danske koncert var i Forum i København i oktober 2003. Han aflyste turnéen i 2004, der ellers førte ham forbi Roskilde, efter sin koncert på Hurricane Festival i Tyskland 25. juni samme år. Det er hans sidste koncert til dato i fuld længde. Siden har han givet enkeltstående, korte optrædener som gæst hos Arcade Fire og David Gilmour i 2005 og til en støttekoncert i  New York november 2006.