Rokade: Karen Jespersen ny socialminister

Statsministeren præsenterer i dag en ministerrokade: Karen Jespersen bliver ny socialminister, og Jakob Axel Nielsen bliver ny trafikminister.

Eva Kjer Hansen bliver ny fødevareminister i stedet for Hans Christian Schmidt. Foto: Rune Evensen/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Statsminister Anders Fogh Rasmussen går til Dronningen i dag med en ministerrokade, der ganske vist er lille, men i særdeleshed opsigtsvækkende. Den betyder nemlig comeback til én af halvfemsernes mest populære politikere: Den tidligere socialdemokrat Karen Jespersen. Samtidig præsenterer den konservative leder Bendt Bendtsen også et nyt navn på sit hold: Det er den nu tidligere skatteordfører Jakob Axel Nielsen som ventes at blive ny transportminister.

Dermed forflytter Fogh Eva Kjer Hansen, der som socialminister kom galt af sted, da hun kort inde i sin ministertid slog fast, at ulighed ikke nødvendigvis var et problem. Det kunne tværtimod være med til at skabe dynamik i samfundet, hævede hun, og siden hun fyrede den bemærkning af, har rygterne om hendes fremtid kørt. I dag er det så sikkert og vist: Hendes tid som socialminister er forbi, og hun skal i stedet fungere som fødevareminister og afløser Hans Christian Schmidt, som ryger helt ud af regeringen.

Med en ny socialminister får Fogh lukket én af sine mest sårbare flanker i forhold til Socialdemokraterne, der planlægger at køre på især den voksende ulighed her i efteråret.

De Konservative siger farvel til Flemming Hansen. Han har siddet som transportminister siden Fogh-regeringen kom til i 2001, og han har allerede meddelt, at han ikke genopstiller til Folketinget. Og på de Konservatives reklamer på landets busser har man fra partiledelsen ikke engang fundet plads til ham. Afløseren er med al sandsynlighed den konservative skatteordfører Jakob Axel Nielsen, som sent i går aftes var på vej hjem fra Taiwan – kaldt hjem af partiformand Bendt Bendtsen.

Jakob Axel Nielsen går dermed i sin farfars fodspor – men noget usædvanligt er de fra to forskellige partier. Farfaderen, K. Axel Nielsen, var socialdemokratisk justitsminister i otte år under først statsminister Jens Otto Krag (S) og siden Anker Jørgensen (S).

En anden kvinde hos Venstre, som den seneste tid har været på rygtebørsen, er udviklingsminister Ulla Tørnæs. Hun får lov til at blive.