ROJ TV har afløser klar

ROJ TV. Der er allerede nu intense forberedelser i gang til en svensk afløser for kurdiske ROJ TV, der i byretten i morgen står anklaget for terror.

ROJ TVs chefredaktør, Amed Dicle, har tidligere i Danmark præsenteret sig selv under navnet Vahdettin Tayfur, og han vil ifølge Berlingskes oplysninger spille en central rolle i den kommende danske retssag mod ROJ TV. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Mandag morgen starter den stort anlagte terrorsag mod kurdiske ROJ TV i København, og vinder anklagemyndigheden sagen, så kan ROJ TV ikke længere sende fra København.

Men afløseren for ROJ TV står allerede klar i kulissen, fortæller flere kilder tæt på forløbet til Berlingske.

I Stockholm har TV-stationen Newroz Tv sendt siden 2007, og ifølge danske politikilder er der allerede nu klare indikationer på, at Newroz Tv skal overtage, hvis ROJ TV bliver forbudt i Danmark. Oplysninger som blandt andet er blevet bekræftet ved ransagninger hos ROJ TVs belgiske produktionsselskab, ROJ NV, hvor det kan ses, at både pengestrømme og centrale personer orienterer sig mod Stockholm og Newroz Tv, der ligesom ROJ TV i København finansieres via bidrag fra kurdiske fonde.

Fremgangsmåden minder om flere forgængere til ROJ TV. Tilbage i 1999 blev Med TV i London forbudt pga. opfordringer til had, hvorefter Medya Tv kort efter startede med at sende fra Frankrig. Det holdt frem til 2004, hvor Medya Tv blev forbudt i Frankrig, hvorefter ROJ TV to uger efter startede med at sende fra København.

Chefredaktør har central rolle

Den store konservative og regeringsvenlige tyrkiske avis Zaman skrev ligeledes lørdag, at centrale personer fra ROJ TV er langt fremme med planer om at benytte Newroz Tv i Stockholm som afløser for ROJ TV. Blandt andet skulle ROJ TVs chefredaktør, Amed Dicle, være blevet sendt til Stockholm for at arbejde for, at Newroz Tv kan efterfølge ROJ TV.

Amed Dicle har tidligere i Danmark præsenteret sig selv under navnet Vahdettin Tayfur og som chefredaktør for ROJ TV, og han vil ifølge Berlingskes oplysninger spille en central rolle i den kommende danske retssag mod ROJ TV som en vigtig bagmand for TV-stationen. Navnet Amed Dicle, som han præsenterer sig selv med på ROJ TV, er sammensat af Amed, der betyder Diyarbakir, en kurdisk by som ofte bliver betegnet som hjertet af Kurdistan, og Dicle, som er et område i Diyarbakir.

Hos Newroz Tv i Stockholm afviser direktør Farogh Nuzhatzadeh enhver snak om, at Newroz Tv skal overtage stafetten fra ROJ TV, hvis TV-stationen bliver lukket ned i København efter terrorsagen.

Retssagen starter, mens den kurdiske konflikt står øverst på dagsordenen i Tyrkiet. Således vil den kommende retssag blive fulgt intenst i Tyrkiet, hvor myndighederne i årevis har presset Danmark i sagen om ROJ TV.

Allerede nu står det dog klart, at den kommende retssag i København kommer til at blive en kamp fra hus til hus mellem anklagemyndigheden og TV-stationens forsvarer, Bjørn Elmquist, der blandt andet vil protestere over anklagerens brug af en række PKK-afhoppere som vidner. Omvendt protesterer anklagemyndigheden også mod en stribe af Elmquists vidner.

Hverken ROJ TV eller Københavns Politi ønsker at kommentere sagen.