ROJ-chef tilbudt 25.000 euro for at forsvinde

I dag skal en fyret direktør for ROJ TV vidne mod TV-stationen. Han blev tilbudt 25.000 euro for at forsvinde uden brok. Siden blev sagen vendt på hovedet, og den tidligere direktør skylder nu TV-stationen en halv million kroner.

Manouchehr Zonoozi, tidligere direktør for ROJ TV. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen

Hans navn er Manouchehr Zonoozi, og når han i dag gør sin entré i Københavns Byret, er det som et ganske usædvanligt vidne.

Han har selv betegnet sin situation som »absurd«. Det er en underdrivelse. Zonoozi må være en af ganske få personer på det danske arbejdsmarked, der har fået sin fyreseddel overbragt af en udsending fra PKK - en militant, kurdisk oprørsbevægelse, som optræder på alverdens terrorlister.

Det skete i sommeren 2008. PKK-udsendingen »Hamza«, der nu er efterlyst over hele verden, troppede op på ROJ TVs kontor i det indre København en tidlig morgen og truede Zonoozi og dennes familie: Forlad ROJ TV - eller dø. Episoden er dokumenteret i en hemmelig lydoptagelse, som Berlingske offentliggjorde i fjor, og som vil blive afspillet i byretten som bevismateriale.

Zonoozi gik fra ROJ TV med livet i behold. Men prisen for at have pådraget sig PKKs vrede har alligevel været høj - både økonomisk og mentalt. Han lever i dag under et særligt vidnebeskyttelsesprogram fra Politiets Efterretningstjeneste (PET). Det betyder, at han bor alene på hemmelig adresse og kun meget sjældent ser sin familie og sine børn. At han ikke kan arbejde og er erklæret personlig konkurs. At han føler sig forfulgt og flere gange har været på sammenbruddets rand.

En hadet og jaget mand

Zonoozi er blevet en hadet og jagtet mand blandt støtter af ROJ TV, hvor der flittigt bliver henvist til, at den tidligere direktør og stifter af ROJ TV er dømt til at betale knap en halv million kroner tilbage til TV-stationen.

Berlingske gennemgår i dag den årelange og komplicerede økonomiske strid mellem Zonoozi og ROJ TV, som rent faktisk begyndte med et tilbud til Zonoozi om et kontant beløb på 25.000 euro og en streg over gælden. Det fremgår af en hidtil hemmeligholdt lydoptagelse, som Berlingske er i besiddelse af. Lydoptagelsen stammer fra juli 2008 - knap en måned efter fyringen og truslerne på ROJ TVs kontorer. Her tilbyder »Hamza« Zonoozi en aftale:

»Du havde noget gæld. Vi sletter din gæld. Altså vi sætter en streg over gælden. For det andet accepterer vi dit pengekrav på 25.000 euro. Vi accepterer at betale dig dette beløb, og vi forventer, at du afskærer din officielle forbindelse hertil. Hvis du ikke accepterer, vil det ende i retten.«

Aftalen blev dog aldrig til noget, og truslen fra PKK-udsendingen Hamza om en retssag blev til virkelighed. Halvandet år senere, i december 2009, blev Zonoozi ved en udeblivelsesdom dømt til at betale 485.000 kroner tilbage til ROJ TV.