ROJ-anklager undrer sig over erstatningskrav

Den terrorsigtede kurdiske tv-station ROJ TV kræver erstatning. Kravet vækker undren hos anklagemyndigheden.

En politimand bærer effekter ud fra ROJ TV ved en ransagning, efter tv-stationen blev tiltalt efter terrorparagraffen 31. august 2010. ROJ TV kræver nu erstatning fra politiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom hovedsagen mod kurdiske ROJ TV først kommer for retten til august, så varmer anklagemyndigheden og tv-stationens forsvarer Bjørn Elmquist allerede nu op med en række slagsmål.

Således kræver ROJ TV nu erstatning for en indefrysning af tv-stationens midler i efteråret. En indefrysning som landsretten underkendte den 6. december sidste år.

Kravet fra den terrorsigtede tv-station vækker undren hos vicestatsadvokat Anders Risager, der er anklager i sagen.

”Jeg har ikke set noget erstatningskrav, og jeg har ikke set nogen som helst begrundelse for et erstatningskrav. De har fået pengene udbetalt med renter, så jeg har svært ved at se problemet,” siger Anders Risager.

Han afviser, at nederlaget til anklagemyndigheden kan ses som en indikation af beviserne forud for hovedsagen til august.

”Der er ikke sket en prøvelse af beviserne. Det var et foreløbigt retsskridt, som skulle sikre staten sagsomkostninger, og det skulle sættes op imod et medies ytringsfrihed. Der mente landsretten, at statens krav på sagsomkostninger må vige for ytringsfriheden. Det er ikke overhovedet en strømpil forud for hovedsagen. Landsretten skriver intet om beviserne i afgørelsen,” påpeger Anders Risager.

Han har i starten af december været i Tyrkiet for at afhøre vidner sammen med blandt andet efterforskere fra Københavns Politi. Præcis hvem der er blevet afhørt ønsker Anders Risager ikke at fortælle men ifølge Berlingskes oplysninger drejer det sig om blandt andet afhoppere fra den kurdiske oprørsgruppe PKK, der er blevet truet på tv-udsendelser på ROJ TV.

Afhøringerne er dog ikke blevet foretaget med ROJ TV’s gode vilje. Således har Bjørn Elmquist forgæves protesteret til landsretten over afhøringerne. Elmquist var også inviteret med til at overvære afhøringerne, men ROJ-forsvareren har afslået at komme med.

Sagen mod ROJ TV, der er tiltalt efter terrorparagraffen, bliver stadig efterforsket hos Københavns Politi. Den største del af forberedelsen forud for retssagen er oversættelse af talrige udsendelser fra ROJ TV, der skal vises under retssagen til efteråret.

Sideløbende efterforsker Københavns Politi fortsat de økonomiske og personlige forbindelser mellem ROJ TV og PKK, der står på EU’s terrorliste.

”Der er løbende efterforskning i sagen, og vi vil stadig forsøge at få ledelsen i ROJ TV og Mesopotamia Broadcast til at møde op til afhøring. Det har de indtil nu afvist,” siger Anders Risager og tilføjer:

”Det centrale i sagen er stadig indholdet i tv-udsendelserne, og der foregår lige nu et stort oversætningsarbejde med at oversætte udsendelserne. Det centrale er indholdet af udsendelserne, men det er også interessant at kigge på hvem der udøver ledelsen af tv-stationen, da det også sætter sit præg på udsendelserne. Derfor kigger vi også nærmere på det,” siger Anders Risager.

Eventuelle nysgerrige og tilhørere til den historiske terrorsag til august skal derfor forberede sig til intenst tv-kiggeri.

”Der bliver vist en del fjernsyn til retssagen. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er en eller to udsendelser. Det er mange udsendelser, som vi vil vise under retssagen,” siger Anders Risager.