Rønn Hornbech presses til at antage advokat i retssag

Eks-minister er sagsøgt, fordi myndighederne ikke behandlede en stribe ansøgninger om statsborgerskab.

Lange udsigter til dom mod tid
En række tidligere statsløse kræver Birthe Rønn Hornbech dømt i en retssag i Østre Landsret, fordi deres ansøgninger om dansk statsborgerskab ikke blev behandlet. Det er usikkert, hvornår sagen kan hovedforhandles. Scanpix/Jens Nørgaard Larsen/arkiv Fold sammen
Læs mere

København. Den tidligere integrationsminister, Birthe Rønn Hornbech, har antaget en advokat til at forsvare sig i en retssag i Østre Landsret.

Advokat Per Magid oplyser til Ritzau, at han nu repræsenterer den kendte venstrepolitiker.

Det er en stribe tidligere statsløse palæstinensere, der har stævnet Birthe Rønn Hornbech.

I hendes tid som minister fik de ikke deres ansøgninger om dansk statsborgerskab behandlet. Dette var ulovligt, fordi det var i strid med Danmarks internationale forpligtelser, siger de og kræver derfor erstatning.

Birthe Rønn Hornbech vil frifindes. Undervejs i processen har hun ment, at hun med sin juridiske uddannelse var i stand til selv at klare sig.

Men det har retten afvist. I foråret skrev tre dommere, at det uanset hendes baggrund ikke er muligt at behandle sagerne "på forsvarlig måde, uden at Birthe Rønn Hornbech er repræsenteret af en advokat".

Hvis hun ikke skaffede sig en advokat, ville landsretten betragte hende som udeblevet, lød det.

Dette pres har nu bragt advokat Per Magid på banen. Han ønsker dog ikke at udtale sig nærmere.

I retssagen om de statsløse traf Østre Landsret den første afgørelse i december sidste år. Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet blev dømt til at betale syv af sagsøgerne hver en godtgørelse på 20.000 kroner.

Ministeriet havde handlet ulovligt ved at give afslag til de seks og ved at forsinke den syvendes ansøgning i urimelig lang tid, konkluderede landsretten.

Langt flere tidligere statsløse havde krævet erstatning, og de har anket dommen er anket til Højesteret.

Det betyder, at der er lange udsigter til, at der kan afsiges dom i sagen mod den tidligere minister. Landsretten vil nemlig først tage stilling, når Højesteret har talt.

Affæren om de statsløse blev endevendt af en kommission. I 2015 kritiseredes to embedsmænd, Claes Nilas og Kim Lunding. De måtte forlade deres stillinger som henholdsvis departementschef og afdelingschef og har fået titel af kommitteret.

Denne udvikling lægger Birthe Rønn Hornbech tilsyneladende stor vægt på.

I hvert fald fremgår det af en retsbog, at hun ønsker at få sat fokus på "de særlige juridiske spørgsmål, der knytter sig til hendes ansvar som minister i en situation, hvor ledende embedsmænd efterfølgende er blevet degraderet i anledning af deres rådgivning til hende som minister."

Rønn Hornbech ønsker ikke at udtale sig om sagen.

/ritzau/