Røde Kors om dansk baby i berygtet lejr: »Han har været i en fuldstændig umulig situation«

Anders Ladekarl fra Røde Kors har besøgt al-Hol-lejren i Syrien, hvorfra en 11 måneder gammel baby mandag er blevet overgivet til de danske myndigheder. Han beskriver babyens situation som »ødelæggende«.

Al-Hol-lejren i Syrien 1. april 2019. Den 11 måneder gamle dreng, der mandag blev udgivet til de danske myndigheder fra lejren, er, ifølge Berlingskes oplysninger, søn af en afdød dansk-somalisk kvinde, der har været en del af Islamisk Stat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ali Hashisho/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag morgen kom det frem, at de danske myndigheder har hentet en 11 måneder gammel dreng til Danmark fra den berygtede al-Hol-lejr i det nordøstlige Syrien.

Drengen blev i første omgang transporteret til »et naboland«, hvorfra han vil blive fløjet hjem til Danmark. Her vil han blive adopteret af sine bedsteforældre. Begge drengens forældre, hvoraf mindst den ene er dansk af anden etnisk herkomst, er enten døde eller forsvundet.

Ifølge Ritzau er drengen nu ankommet til Danmark.

Generalsekretæren for den danske afdeling af Røde Kors, Anders Ladekarl, der i sommer besøgte lejren, har beskrevet den som »helvede på jorden«. Han fortæller, at lejren er opdelt i flere afsnit, og at afdelingen for udlændinge er lukket med et dobbelt pigtrådshegn.

Så vidt Anders Ladekarl ved, har den lille dreng opholdt sig på et hospital det meste af sin tid i al-Hol-lejren, hvor nogle NGOere har taget sig af ham, fordi hans forældre ikke var der.

»Han har været i en fuldstændig umulig situation. Han er en baby, ikke en dreng, og han har manglet nogen, der kunne tage det primære ansvar for ham. Det kan hverken NGOer eller hospitalet,« siger Anders Ladekarl.

Et felthospital

Ifølge generalsekretæren er der mad i al-Hol-lejren, men bevægelsesfriheden for de personer, der befinder sig i lejren, er stærkt begrænset, og det samme gælder adgangen til læger og medicinsk hjælp.

Derfor glæder Anders Ladekarl sig over, at babyen nu kommer til Danmark.

»Et forældreløst barn skal ikke opholde sig på et felthospital i uendelig lang tid – det er jo ikke et rigtigt hospital. Det er helt ødelæggende for hans fremtidige opvækst, så derfor er det meget positivt, at de danske myndigheder har accepteret, at han kan komme hjem til nogle danske pårørende,« siger Anders Ladekarl.

Han roser Udenrigsministeriet for, at det nu lykkes at hente den lille dreng hjem, men understreger samtidig, at det også har hastet:

»Hans fremtid var lig med nul, hvis han ikke havde nogen, der kunne tage sig af ham.«

Hentet ud af lejren

Al-Hol-lejren i det nordlige Syrien har omkring 68.000 beboere.

Over 90 procent er kvinder og mindre børn. 11.000 af dem – 7.000 mindre børn og 4.000 kvinder – er udenlandske. Alle er flygtninge fra Islamisk Stats sammenbrudte kalifat, skriver Foreign Affairs.

I juni blev en såret 13-årig dreng, der var blevet skudt i ryggen, evakueret fra lejren af de danske myndigheder. Samme måned blev yderligere to små børn, der har både dansk og fransk baggrund, hentet ud af lejren.

På et samråd har justitsminister Nick Hækkerup (S) sagt, at der befinder sig cirka 40 børn af danske statsborgere i konfliktområdet i Syrien. Omkring 30 af dem befinder sig i det kurdiskkontrollerede område i det nordlige Syrien, kunne Politiken fortælle i september.

»Nogle har ifølge PET medbragt børn til konfliktzonen. Nogle har fået børn dernede,« sagde justitsministeren under samrådet.