Røde Kors frikender danske soldater

De danske soldater opfører sig korrekt og overraskende hensynsfuldt i filmen "Armadillo". Det mener Røde Kors, som ikke ser konflikt med krigens love.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

En antikrigsfilm, der viser, at krig er noget lort. Sådan beskriver Røde Kors' generalsekretær Anders Ladekarl filmen "Armadillo".

Han mener til gengæld ikke, at der umiddelbart er noget at udsætte på de danske soldaters opførsel, selvom filmen viser flere barske kamphandlinger.

- Jeg ser en flok danske soldater, som er professionelle og gør det så godt, de overhovedet kan. Jeg bemærker først og fremmest, at de virkelig forsøger at efterleve krigens regler, siger Anders Ladekarl, efter at have set filmen ved en særlig fremvisning hos Nordisk Film.

Han henviser blandt andet til en scene, hvor de danske soldater har mulighed for at kaste en håndgranat ind i et lukket område, hvor der befinder sig bevæbnede talibankrigere. Soldaterne ved imidlertid også, at der er civile i området.

- Det vil være helt lovligt at bruge en håndgranat i den situation, men alligevel lader de være og risikere deres eget liv ved i stedet at lave en gennemsøgning af compoundet, siger Anders Ladekarl

Især en scene i filmen har vakt debat. Her snakker soldater om, at de har "likvideret" fem sårede talibanere, der lå i en grøft. Filmen viser, hvordan de danske soldater skyder ned i grøften og efterfølgende gennemsøger fem lig for at tage de dræbtes våben.

- Episoden er meget mere nuanceret, end den har været omtalt. Man kan sagtens forstå, at soldaterne tror, at de fem talibanere i grøften stadig udgør en risiko. Og så længe soldaterne bare tror, at de udgør en trussel, så er det helt i overensstemmelse med reglerne at uskadeliggøre fjenden, siger Anders Ladekarl.

Da soldaterne efterfølgende gennemsøger ligene, finder de både et letmaskingevær og flere AK47-geværer.

Forsvarets Auditørkorps undersøger nu episoden.

/ritzau/