Røde Kors åbner endnu en klinik for udokumenterede indvandrere

Danske sygehuse må udelukkende hjælpe udokumenterede migranter i tilfælde af akut sygdom, idet migranterne ikke har adgang til basal lægehjælp. Røde Kors åbner nu sin tredje klinik, der tilbyder hjælp til den udsatte gruppe, i Danmark.

1
Sundhedsklinikkerne er en nødløsning, mener Anders Ladekarl, generalsekretær i Dansk Røde Kors: »Vi har gentagne gange bedt politikerne om at ændre lovgivningen, så mennesker uden et gult sygesikringsbevis kunne få hjælp af sundhedssystemet«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Sørensen/Ritzau Scanpix

Personer, der lever uden tilladelse i Danmark, har i sagens natur ikke adgang til grundlæggende lægehjælp som vaccinationer, penicillin eller jordemoderbesøg. Den form for sundhedshjælp må mennesker, der lever i Danmark uden tilladelse, se langt efter, idet de udelukkende kan få akut hjælp i det danske sundhedsvæsen.

Selv om udlændinge opholder sig ulovligt i Danmark, skal de have adgang til lægehjælp ifølge Røde Kors, som på den baggrund i dag åbner en ny sundhedsklinik for udlændinge, der ikke har tilladelse til at opholde sig i Danmark. Det skriver DR.

Klinikken, der ligger i Odense, bliver den tredje af sin slags i Danmark. Den første åbnede i København for otte år siden i samarbejde mellem Røde Kors, Lægeforeningen og Dansk Flygtningehjælp, ligesom en klinik senere er blevet åbnet i Aarhus. De to nuværende klinikker har 70 til 80 besøgende om ugen.

»Det gør en verden til forskel, at man kan komme til læge, når man er syg, og at man kan komme til jordemoderen, når man er gravid,« siger Vibeke Lenskjold, projektleder i Røde Kors og daglig leder af sundhedsklinikkerne.

Må kun hjælpe akut syge

At danske sygehuse kun må hjælpe udokumenterede migranter i tilfælde af akut skade eller sygdom, mener Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, er hul i hovedet.

I SF er man klar til at overveje mulighederne for, at udokumenterede migranter skal have bedre muligheder for sundhedshjælp.

»For SF er det ret vigtigt, at vi – især i forhold til børnene – sørger for, at der er den rette hjælp. Dette gælder både i forhold til forberedelse af fødsler, vaccinationer af børn og behandling af børn,« siger sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen til DR.

I Dansk Folkeparti mener man derimod, at selv de tre nuværende klinikker udgør alt for gode forhold for udokumenterede migranter.

»Det er trist, at vi bliver ved med at lave tilbud til folk, der er her ulovligt. De har ikke ret til at være i Danmark, og derfor er de illegale. Jo flere tilbud der er til illegale, jo bedre er det for dem, og det vil tiltrække flere til at være her,« siger DFs sundhedsordfører, Liselott Blixt, til DR.