Rød regering vil anerkende Palæstina

Men det vil være en katastrofe, siger V og DF.

Rød regering vil anerkende Palæstina. Foto Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark vil være blandt de lande, der anerkender en palæstinensisk stat, hvis danskerne ved det forestående folketingsvalg vrager den borgerlige regering og giver magten til Socialdemokraterne, SF og de Radikale.

»Vi har i årevis ment, at palæstinenserne har ret til en stat, og når de nu beder verdens lande om at anerkende den, så vil vi også gøre det,« fastslår Socialdemokraternes udenrigsordfører, Jeppe Kofod.

Blåstempling af palæstinensernes stat er blevet en international varm kartoffel, fordi den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, har bebudet, at han vil bede verdens lande om anerkendelse, når de mødes i FNs Generalforsamling til september.

Israel advarer på det kraftigste mod en anerkendelse, og flere lande, herunder USA og en række EU-lande, forventes at lytte til israelerne. SFs udenrigsordfører, Holger K. Nielsen, understreger, at »Danmark kan styrke palæstinensernes forhandlingsposition over for Israel ved at anerkende deres stat.«

De Radikales leder, Margrethe Vestager, er enig:

»Selv om vi allerhelst så en forhandlet løsning mellem Israel og palæstinenserne, er vi nået dertil, hvor vi må anerkende palæstinensernes stat,« siger hun.

Udenrigsminister Lene Espersen (K) advarer mod konsekvenserne af en blåstempling:

»Det er vigtigt, at en anerkendelse også bidrager til reelle politiske fremskridt, og ikke skader mere end det gavner. Og her er vi ikke nu. Jeg ønsker ikke, at Danmark går enegang i så vigtigt et spørgsmål. Her må vi koordinere i EU,« understreger Lene Espersen.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, beskylder oppositionen for at »lege med ilden«, og Dansk Folkeparti anklager S, SF og R for at »hælde benzin på det mellemøstlige bål«.

»Anerkendelse vil være en katastrofe, som vi vil bekæmpe med næb og klør,« siger DFs udenrigsordfører, Søren Espersen.