Rød-Grøn Ungdom taget i at flyve med lavprisselskab uden overenskomst: »Rækker jeres solidaritet ikke længere?«

Medlemmer af Enhedslistens ungdomsorganisation, Rød-Grøn Ungdom, er blevet afsløret i at flyve med lavprisselskabet Ryanair hvor ansatte ikke har nogen overenskomst – selvom både de unge og moderpartiet bryster sig af at kæmpe mod dårlige løn- og arbejdsvilkår.

Rød-Grøn Ungdom skrev på Twitter, at det var en gruppe medlemmer af Rød-Grøn Ungdom, der selv havde planlagt en studietur til Palæstina. Men nu er tonen blevet mindre ansvarsfralæggende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne-Christine Poujoulat/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom Enhedslisten i årevis har kritiseret lavprisflyselskabet Ryanair, fløj medlemmer fra Enhedslistens ungdomsorganisation, Rød-Grøn Ungdom (RGU), med selvsamme flyselskab på en tur til Palæstina, fremgår det af partiets Instagram-profil.

I en video, som ungdomspolitikere har lagt op, ses Ryanairs logo på halefinnen af et fly i lufthavnen.

Valget af flyselskab vækker kritik:

»Har I glemt at Ryanair dumper løn- og arbejdsvilkår, og forsøger at undergrave den danske model? Rækker jeres solidaritet ikke længere end billige flybilletter?« skriver Cecilie Sværke Sommerlund, der er tidligere formand for den københavnske afdeling af Dansk Socialdemokratisk Ungdom (DSU), via Twitter.

I årevis er Ryanair blevet kritiseret for social dumping, dårlige løn- og arbejdsvilkår og manglende overenskomster for ansatte, og der mangler fortsat at blive indgået overenskomstaftale.

I 2015 viste en opgørelse, at hver femte kommune i Danmark havde boykottet Ryanair. Københavns Kommune og flere andre kommuner fulgte hurtigt trop, så de kommunalt ansatte ikke måtte flyve med Ryanair i arbejdsøjemed.

Skød skylden på de enkelte medlemmer

Enhedslisten foreslog, at forbuddet også burde gælde statslige ansatte.

Af Rød-Grøn Ungdoms arbejdsprogram fremgår det, at ungdomsorganisationen, der har 750 medlemmer, arbejder for »en øget indsats i bekæmpelsen af social dumping« og for at »staten, regionerne og kommunerne bestræber sig på at handle med virksomheder, der har tegnet overenskomst«.

Rød-Grøn Ungdom forsvarer sig på Twitter med, at det var RGU-medlemmer, der selv stod for planlægningen af flyturen til Palæstina.

»En gruppe medlemmer af RGU har selv planlagt en studietur til Palæstina. De har fløjet med Ryanair, der ikke vil tegne overenskomst og behandler sine ansatte elendigt. Det stemmer ikke overens med vores kamp for ordentlige løn- og arbejdsvilkår, og det kommer ikke til ske igen,« skriver foreningen.

Den forklaring skurrer dog i ørerne hos flere brugere.

»En gruppe medlemmer af RGU ‘HAR SELV’« og »‘DE’ har«. Altså wtf. Hvilket forsøg på ansvarsfralæggelse. Pludselig er det altså ikke »jer«, som har fløjet med Ryanair, men »dem«. Stå dog ved det. I har ovenikøbet selv delt det i en video på jeres Instagram,« lyder responsen fra Cecilie Sværke Sommerlund.

Palæstina-tur er en del af årsstrategi

RGUs svar kan tolkes, som om det er RGU-medlemmerne selv, der har fået ideen til Palæstina-turen, men det fremgår også af Rød-Grøn Ungdoms årsstrategi, at de vil på studietur til Palæstina.

I årsstrategien hedder det:

»Vi vil på studietur til Palæstina og deltage i sommerlejren ’Farkha Youth Festival’ for at understøtte og inspireres af deres arbejde med lokal og international forankres modstand mod besættelse.«

Spørgsmålet er, om det er de enkelte medlemmer eller organisationen, der har planlagt turen.

Berlingske har bedt Rød-Grøn Ungdom om et interview, men organisationen vil kun svare skriftligt.

På Twitter skriver I, at det er »en gruppe medlemmer af RGU, der selv har planlagt en studietur til Palæstina«. Det lyder til, at medlemmerne selv har fået ideen til Palæstina-turen. Men i jeres årsstrategi skriver I, at I vil på studietur til Palæstina, så det er vel en tur, som organisationen på forhånd havde tænkt sig at gennemføre. Hvilket af det er rigtigt?

»Begge dele er rigtigt. En gruppe af vores medlemmer begyndte at planlægge en studietur til Palæstina sidste år og stillede på den baggrund et forslag om at få det skrevet ind i vores årsstrategi, som er et papir, der blandt andet beskriver vores aktiviteter for det kommende år. Det forslag blev vedtaget på Landsmødet i 2022,« skriver Sarah Abildskov, der er forretningsudvalgsmedlem og presseansvarlig hos Rød-Grøn Ungdom.

Det er således den samme gruppe, der har fået indskrevet punktet om at flyve til Palæstina i organisationens årsstrategi, som der nu har fløjet med Ryanair.

Sarah Abildskov tilføjer:

»Når det bliver skrevet ind i den nationale årsstrategi, så har vi selvfølgelig et fælles ansvar for, at den planlagte aktivitet udføres på en ordentlig måde«.

I Rød-Grøn Ungdoms skriftlige kommentar til Berlingske er tonen blevet mindre ansvarsfralæggende end den oprindelige respons på Twitter:

»Rød-Grøn Ungdom har naturligvis et ansvar for, at vores medlemmer rejser ansvarligt i forbindelse med studieture. Denne gang fløj vi til Palæstina med Ryanair, og det var en fejl. Ryanair vil ikke tegne overenskomst og behandler i øvrigt deres ansatte elendigt, og det stemmer ikke overens med vores kamp for ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Vi beklager, at vi har fløjet med Ryanair, og det kommer ikke til at ske igen,« lyder svaret fra Rød-Grøn Ungdom.