Rød fond slipper helt for Harlang

Plum-fonden har lov til at fortsætte uden advokat Christian Harlang som administrator, fastslår Civilstyrelsen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den langstrakte kamp om magten i Enkefru Plums Støttefond synes at være ved vejs ende.

Bestyrelsens afskedigelse af fondens mangeårige centrale skikkelse, advokat Christian Harlang, står ved magt, hedder det i en ny afgørelse fra Civilstyrelsen.

Civilstyrelsen er tilsynsmyndighed for almennyttige fonde.

Christian Harlang havde ellers klaget over sin fyring til Civilstyrelsen - endda i to omgange.

Læs også: Harlang: Jeg er stadig administrator

Læs også: Harlang går til modangreb

Første gang var i august, da han modtog sin opsigelse. Den klage afgjorde styrelsen for en uge siden ved at give bestyrelsen i Plum-fonden medhold: Bestyrelsen var i sin gode ret til at fyre Christian Harlang som direktør “og opsige alle aftaler” med Harlang.

Anden gang var i sidste uge som en direkte reaktion på Civilstyrelsens afgørelse. Harlang udlagde nemlig styrelsens afgørelse på den måde, at han nok var fyret som direktør, men kunne fortsætte som i en mindre rolle som administrator for fonden. Christian Harlang bad derfor Civilstyrelsen om at pålægge bestyrelsen i Plum-fonden at indlede forhandlinger med ham om en ny ansættelseskontrakt som administrator.

Men Civilstyrelsen afviser i sin afgørelse for den klage blankt Christian Harlang:

- Civilstyrelsen har forstået, at bestyrelsens opsigelse af aftalerne mellem Dem og fonden indebærer, at man har opsagt Dem som såvel direktør som administrator i fonden. På denne baggrund finder Civilstyrelsen, at der ikke er grundlag for at pålægge fondens bestyrelse at forhandle med Dem om det nærmere indhold af en administrationsaftale, hedder det i den nye afgørelse.

Første afgørelse var klar

Civilstyrelsen gør Harlang opmærksom på, at dette allerede fremgik klart og tydeligt af dens første afgørelse for en uge siden:

- Som det fremgår af Civilstyrelsens afgørelse af 17. november 2009, er det Civilstyrelsens opfattelse, at en fonds bestyrelse har kompetencen til at træffe beslutning om at ændre en eksisterende administrationsordning og/eller opsige en administrator/direktør.

Balladen i Enkefru Plums Støttefond eksploderede offentligt i august, da Berlingske Tidende kunne afsløre, at et flertal i bestyrelsen var utilfredse med Harlang. Flertallet havde iværksat en intern revisionsundersøgelse, som førte til, at Harlang blev afkrævet at tilbagebetale penge, som han ifølge  revisionsudvalget havde fået udbetalt imod reglerne. Harlang har hele tiden afvist at have handlet i strid med reglerne, og det økonomiske mellemværende er stadig ikke afgjort.

Berlingske Tidende afslørede også, at Plum-fonden i de senere år er gået fra at være den suverænt største pengetank på venstrefløjen til at være i reel eksistenskrise som følge af tab på aktier.

Den trængte økonomi og den interne ballade, som da, den brød ud, også førte til trusler fra Christian Harlang om søgsmål imod et bestyrelsesmedlem, kulminerede med fyringen af direktøren. Harlang modsatte sig dog, fordi han mente at have fået pådraget et livslangt hverv af fondens stifter, den nu afdøde aktivist og velhaver Lise Plum.

Det afviste Civilstyrelsen i sin afgørelse for en uge siden, og det gentages i den nye afgørelse:

- Civilstyrelsen meddelte også, at hverken Lise Munk Plums testamente eller fondens vedtægt indeholder bestemmelser, der efter Civilstyrelsens opfattelse begrænser bestyrelsens kompetence i så henseende. Bestyrelsen havde således kompetence til at ændre den eksisterende administrationsordning og opsige alle aftaler mellem Dem og fonden, skriver styrelsen til Harlang.

Flovt

Advokat Knud Foldschack, som repræsenterer bestyrelsen i Plum-fonden, siger, at den nye afgørelse er endt som forventet:

- Jeg synes faktisk, at det er lidt juridisk flovt, at vi skal have endnu et svar fra Civilstyrelsen, når nu den første afgørelse var så klar,” siger han.

Trods den klare afvisning i nu to omgange agter Christian Harlang at fortsætte sin kamp. Han betragter ikke Civilstyrelsens svar som “endeligt”, oplyser han over for berlingske.dk. Han har derfor påny skrevet til Civilstyrelsen og denne gang klaget over, at styrelsen “handler på tværs af spillereglerne i forvaltningsloven”. Harlang mener bl.a., at han ikke har fået alle papirer udleveret under sagsbehandlingen.

- For fonden, hvis bestyrelse jeg selv er medlem af, ønsker jeg selvfølgelig stadig at alt foregår korrekt, og jeg har tiltro til, at vi vedrørende administrationen finder den korrekte juridiske løsning snarest muligt,” udtaler Christian Harlang.