Rød fond gav partistøtte i strid med regler

Venstrefløjens store pengetank Enkefru Plums Støttefond har stik imod egne regler givet penge til danske EU-partier. Det kan samtidig være i strid med loven, fastslår ekspert.

Drude Dahlerup var med til at stifte Junibevægelse - og som bestyrelsesmedlem for Enkefru Plums Støttefond med til at støtte bevægelsen trods forbud mod partistøtte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den stormombruste Enkefru Plums Støttefond har i årrække doneret penge til de danske EU-partier JuniBevægelsen og Folkebevægelsen mod EU.

Det er i lodret strid fondens egne regler og rejser kritiske spørgsmål om fondens status som skattefritaget, almennyttig fond.

Berlingske Tidende har gennemgået hundredvis af dokumenter fra Plum-fonden og kan dokumentere, at JuniBevægelsen i 2003 modtog 55.000 kroner i støtte fra fonden og 250.000 kroner året efter.

Folkebevægelsen mod EU modtog i 2004 250.000 kroner i 2004 samt 100.000 i 2008.

Ikke til partipolitiske aktiviteter
Såvel JuniBevægelsen som Folkebevægelsen mod EU er partier, som er opstillingsberettigede ved valg til Europa Parlamentet. De betragter sig selv som bevægelser og ikke partier, og Folkebevægelsen mod EU oplyser til Berlingske Tidende, at den anser donationerne fra Plum-fonden som lovlige.

Men hverken JuniBevægelsen eller Folkebevægelsen mod EU er opført på Skats liste over almennyttige formål, som er fradragsberettigede i forbindelse med fondstildelinger – og Plum-fonden oplyser selv, at den ifølge lovgrundlaget for almennyttige fonde ikke kan give til partipolitisk arbejde.

hjemmesiden for Enkefru Plums Støttefond fortæller fonden om sin fundats og formål – nemlig at yde støtte til kampen for demokratisk medleven, menneskerettigheder, respekt for mindretal, økologisk bæredygtighed og konfliktløsning uden voldelige midler.

Derudover fastslår fonden:

- Det følger af fondens almennyttige karakter, at ingen af de ovennævnte støtteformer må ydes til partipolitiske aktiviteter.

Skattefritaget af samme årsag
Ifølge professor, lic.jur. Morten Samuelsson fra CBS Handelshøjskolen i København er det fuldstændig korrekt, hvad fonden skriver på sin hjemmeside: Almennyttige fonde er fritaget for skat af indtægterne, hvilket blandt vil sige renteindtægter og aktieudbytter. Et vilkår for den skattefritagelse er blandt andet, at man ikke må støtte politiske partier, fastslår han.

- Det må man ikke, og det er ganske alvorligt. Det kan bringe skattefritagelsen i fare og koste fonden en masse penge, siger Morten Samuelsson.

- Det gælder også JuniBevægelsen og Folkebevægelsen mod EU, understreger han.

- Hvis man har brudt vilkårene for skattefritagelsen, så kan skattemyndighederne rejse sag om skattefritagelsen med tilbagevirkende kraft. Hvis Skat ophæver skattefritagelsen, og det koster fonden penge, så kan de enkelte bestyrelsesmedlemmer blive holdt erstatningsansvarlige overfor fonden. Hvis en bestyrelse i en fond har fejlet helt afgørende, så kan Civilstyrelsen gribe ind og afsætte bestyrelsen. Så har man i flere andre tilfælde set, at der er blevet lagt erstatningssag an mod den tidligere bestyrelse, oplyser han.

Som omtalt i Berlingske Tidende i dag har Plum-fondens bestyrelse uddelt hovedparten af sine milliondonationer til projekter, de selv er involveret i. Det gælder også i forhold til JuniBevægelsen, som fondsbestyrelsesmedlem Drude Dahlerup var med til at stifte.

Også det for nylig udtrådte bestyrelsesmedlem Lars Bredo Rahbek – nu chef for DR Fiktion – har været aktiv i JuniBevægelsen som medstifter og kandidat ved valget til Europa-Parlamentet i 1994.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til partistøtten fra Plum-fondens bestyrelsesformand, Ole Donbæk Jensen – til daglig faglig sekretær i 3F Kastrup.