Rød fond anmeldt af sine egne

Enkefru Plums Støttefond er meldt til Civilstyrelsen for at give sin direktør så mange penge, at den ikke kan opfylde sit formål.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den skandaleramte pengetank på venstrefløjen, Enkefru Plums Støttefond, betaler sin direktør så mange penge, at fonden ikke kan leve op til et af sine vigtigste formål – at yde økonomisk støtte til økologisk bæredygtighed. Anklagen kommer fra Plums Økologifond, der har indbragt sagen for Civilstyrelsen. Styrelsen er tilsynsmyndighed for almennyttige fonde og kan i yderste konsekvens afsætte den siddende bestyrelse.

»Vi støtter alle sammen som skatteborgere de almennyttige fonde massivt gennem deres skattefritagelse. Derfor er det altså afgørende, at pengene går til de rigtige formål,« siger formanden for Økologifonden, Niels Henrik Hansen.

Som omtalt i Berlingske Tidende i går er topadvokaten Christian Harlang som direktør i dag den suverænt største beløbsmodtager i enkefruens fond, hvor han samtidig er bestyrelsesmedlem, advokat og husvært.

Ifølge klagen til Civilstyrelsen har enkefruens fond ikke doneret penge til økologiske formål siden 2003. Økologifonden gør opmærksom på de »endog meget store« administrationsomkostninger samt »voldsomt stigende honorarer« til Christian Harlang.

Han ønsker ikke at kommentere klagen.

Den tidligere formand for enkefruens fond P4-værten Tine Bryld trak sig i 2004 i protest mod den stigende støtte til egne »prestigeprojekter« frem for græsrødderne.

»Det er meget trist at se, hvordan de mange penge, en kvinde har givet til gode projekter, er endt på denne her måde,« siger Tine Bryld i dag.

Fondens nuværende bestyrelsesformand Ole Donbæk afviser Økologifondens anklage:

»Der står ikke noget i fundatsen om prioriteringer,« siger han.