Rød enighed: Studievejledning er kørt af sporet

Alle gymnasieelever skal tale med en studievejleder på et tidspunkt under deres uddannelse. Det mener Enhedslisten, der får opbakning fra både S og SF.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er et problem, at den tidligere VK-regering samlede vejledningen om studievalg på syv regionale studievalg-centre, lyder det søndag fra Enhedslisten, der kræver omgående politisk handling.

Kritikken kommer i kølvandet på en undersøgelse fra Uddannelsesministeriet, der viser, at 61 procent af alle de studenter, der blev færdige på de gymnasiale uddannelser sidste år, ikke havde haft nogen personlig kontakt til en studievejleder i hele deres gymnasietid.

Dertil kommer, at omkring halvdelen af årets studenter fra de almene gymnasier ikke har nogen plan for deres uddannelsesforløb ifølge en rundspørge, som Jyllands-Posten har foretaget blandt flere end 700 af årets 3. g’ere på 10 almene gymnasier.

- Det er vigtigt, at alle elever er i kontakt med en studievejleder, og derfor synes Enhedslisten, at det er dårlig idé, at den tidligere regering centraliserede vejledningen, siger Enhedslistens uddannelsesordfører, Rosa Lund, der mener, at studievejledningen i sin nuværende form har spillet fallit.

Tidligere var der studievejledere på hver enkelt ungdomsuddannelse, men nu er al vejledning om studievalg samlet på syv regionale centre, ofte langt væk fra de enkelte gymnasier.

Både rektorer, lærere og elever på gymnasier siger til Jyllands-Posten, at det nuværende system ikke fungerer, og i Dansk Industri vækker det bekymring, at halvdelen af en årgang nye studenter ikke har nogen plan for, hvad de vil læse.

Uddannelsesordfører Morten Østergaard (R) vil tage spørgsmålet om studievejledning op, når regeringen til efteråret skal lægge sidste hånd på udmøntningen af målet om, at 60 procent af en ungdomsårgang skal have en videregående uddannelse.

Berlingske Nyhedsbureau har talt med uddannelsesordførerne fra SF og Socialdemokraterne - henholdsvis Lisbeth Bech Poulsen og Troels Ravn - der begge mener, at der skal handles på det »alt for høje tal«. Troels Ravn kalder resultatet fra Uddannelsesministeriets undersøgelse for »alarmerende«.

- Det tal, der kommer frem her, bliver vi nødt til at reagere på. Jeg medgiver, at det er en alarmerende høj andel af gymnasieeleverne, der ikke har fået vejledning i forhold til deres videre studieforløb. Vi bliver nødt til at komme i dialog med de parter omkring vejledningen, så vi sammen kan lægge nogle fælles strategier, siger Troels Ravn.