Rød blok vil fortsat kende Løkkes rolle

Socialdemokraterne, de Radikale, SF og Enhedslisten kalder miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i samråd for at få afklaret statsministerens involvering i landbrugspakken.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er blevet indkaldt til samråd i kvælstofsagen, så han kan redegøre for, hvornår og hvordan statsministeren er blevet orienteret. Foto: Ole Joern Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne får muligvis aldrig statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) egen forklaring på, hvad han foretog sig under det omstridte forløb bag regeringens landbrugspakke.

Undervejs i forløbet blev der lagt så misvisende tal frem for Folketinget, at daværende miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen (V), måtte forlade sin post.

Lars Løkke Rasmussen afviser at dukke op til samråd i Folketinget, ligesom han heller ikke vil svare på spørgsmål i folketingssalen om den omdiskuterede landbrugspakke.

Statsministeren forklarer, at han »af principielle grunde ikke finder anledning til at besvare spørgsmål vedrørende regeringsinterne forhold«.

»Når Lars Løkke ikke selv vil forklare sig, giver det en voldsom stor mistanke om, at han skjuler noget. Derfor har vi valgt at indkalde miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i samråd, så han kan redegøre for, hvornår og hvordan statsministeren er blevet orienteret,« siger Socialdemokraternes miljø- og fødevareordfører, Simon Kollerup.

Lars Løkke Rasmussen blev i sidste uge indkaldt i samråd, efter at Berlingske beskrev, hvordan regeringstoppen ifølge kalenderoplysninger var dybt involveret i tilblivelsen af landbrugspakken, samtidig med at flere centralt placerede kilder forklarede, hvordan regeringstoppen forsøgte at presse tidligere minister Eva Kjer Hansen og hendes embedsmænd til at levere en politisk pakke, der gavnede landmændene mest muligt.

SF, Enhedslisten og de Radikale kalder også miljø- og fødevareministeren i samråd.

»Når nu vi ikke kan få statsministeren til at udtale sig i en sag, som han har rodet sig meget langt ind i, så må vi jo spørge den minister, som skal møde op i Folketinget. Vi vil gerne vide, om statsministeren er blevet advaret mod at forsøge at få tallene til at se pænere ud, end de i virkeligheden er,« siger tidligere miljøminister Ida Auken (R). Det er intet usædvanligt i, at en statsminister afviser at stille op i samråd, så Folketinget i stedet må stille spørgsmålene til en fagminister.

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) afviste eksempelvis at møde i samråd om terrorangrebene i København i februar 2015.

Fejlene hænger på Kjer

Enhedslistens miljøordfører, Maria Reumert Gjerding, mener, at der er særdeles relevant at få afklaret statsministerens rolle i kvælstofsagen:

»Både befolkningen og Folketinget har krav på at få at vide, om statsministeren har været involveret i vildledning.«

De Konservative var afgørende for, at et flertal i Folketinget udtrykte mistillid til Eva Kjer Hansen. I går lovede regeringen, at der vil blive lyttet til de Konservatives krav om miljøforbedrende tiltag i den såkaldte naturpakke. De Konservatives landbrugsordfører, Rasmus Jarlov, henviser til, at det er statsministerens ret ikke at møde frem til samråd.

»Vi mener, at de fejl, der er begået, hænger på Eva Kjer Hansen. Hun havde ansvaret for de forkerte oplysninger. Nu er vores fokus på naturpakken,« siger Jarlov.

Esben Lunde Larsen ønsker ikke at udtale sig til denne artikel. Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, finder det ikke kritisabelt, at Esben Lunde Larsen må svare på spørgsmål i stedet for statsministeren.

»Det er miljø- og fødevareministerens ressort, så det er ganske konventionelt,« siger Jakob Ellemann-Jensen, som heller ikke ser noget usædvanligt i regeringstoppens dybe involvering i landbrugspakken:

»Man skal lytte til embedsmænd, men det er politikere, der træffer beslutningerne.«