Rød blok fører den mest grønne politik

Det Økologiske Råd, Greenpeace og Verdens Skove har analyseret klima-, miljø- og naturpolitikken i den forløbne valgperiode. Resultatet viser klar forskel mellem de to blokke, hvor rød blok har ført den mest grønne politik.

Rød blok har i den forløbne valgperiode ført en klart grønnere politik end blå blok. Det viser en analyse af klima- og miljøpolitikken, som Det Økologiske Råd, Verdens Skove og Greenpeace står bag.

De tre grønne organisationer ser dog samtidig store muligheder for at føre en grønnere politik end den nuværende regerings – også uden at det vil skade beskæftigelsen. For eksempel har man forsømt at gå videre med grønne skatteomlægninger, mener de.

»Regeringen kunne klart have ført en grønnere politik, frem for som det er sket i vækstplanerne at sænke og fjerne grønne afgifter. Men de borgerlige partier har på centrale punkter foreslået væsentlige tilbageskridt,« siger sekretariatsleder hos Det Økologiske Råd, Christian Ege.

Samme toner lyder fra Greenpeace.

»På klimapolitikken er der tydelig forskel mellem blokkene, der tidligere var enige om at gøre Danmark uafhængig af fossile brændstoffer inden 2050. Nu sætter Venstre spørgsmålstegn herved, Dansk Folkeparti vil sænke klimaambitionerne, og Liberal Alliance anerkender end ikke klimaforandringer som menneskeskabte. Det ser ud til de borgerlige er parat til at opgive Danmarks rolle som foregangsland for grønne omstilling”, udtaler Tarjei Haaland, klimamedarbejder i Greenpeace.