Rod på Rådhuset har rod i Pakistan

Da faderen til en ung dansk-pakistansk socialdemokrat meldte sig i koret af kritikere, fik den omsuste løsgænger Wallait Khan nok. Meget tyder dog på, at den kuriøse sag bunder i en intern strid med rødder i Pakistan.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ingen kan fuldstændigt gennemskue, hvad striden imellem medlemmerne af den københavnske borgerrepræsentation, løsgængeren Wallait Khan og socialdemokraten Sikandar Siddique dækker over. Det er især den meget personlige drejning i konflikten mellem de to mænd, der begge er af pakistansk oprindelse, der forvirrer.

Meget peger dog i retningen af, at kontroverserne mellem de to politikere i virkeligheden har rod i en uoverenstemmelser mellem Wallait Khan og Sikandar Siddiques far Siddique Malik og direkte har forbindelser til pakistansk politik.

»Det er det første udslag af, at politisk organisering blandt pakistanere og deres politiske organisering i Pakistan slår igennem i Danmark i form af konflikter, som ikke har noget med danskere at gøre. Det har vi ikke set før, siger ekstern lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet, Tallat Shakoor, til Ritzau.

Endvidere fortæller han, at de to pakistanske politikere har hver deres gruppe af støtter blandt de danske pakistanere.

Sikandar Siddique forholdt sig indtil i går tavs. Men mandag sagde faderen til den 19-årige socialdemokrat, at sønnen muligvis ville trække sig fra Socialdemokratiets valggruppe, hvis Wallait Khan fik indflydelse. Faderen selv forklarede, at han er sønnens presserådgiver, og alene af den grund talte på hans vegne. Men det radikale medlem af borgerrepræsentation Tanwir Ahmad er ikke enig i den forklaring. Han mener ikke, at sagen på noget tidspunkt har handlet om reel politik.

»Det er ren og skær en personkonflikt mellem Wallait Khan og Sikandars far, og så tror jeg, at Sikandar bare er en prik på det store billede, hvilket også bekræftes af farens udtalelser,« konstaterer Tanwir Ahmad.

Cirkus af laveste skuffe
Han er selv af pakistansk oprindelse og mener, at sagen har udviklet sig til et personligt cirkus af laveste skuffe.

Stridighederne mellem faderen Siddique Malik og Wallait Khan stammer fra deres tilhørsforhold til det pakistanske parti »Muslim League«.

Siddique Malik betegner ifølge Ritzau sig selv som cheforganisator for den skandinaviske fraktion af partiet og fortæller, at Wallait Khan selv har brudt med partiet i Pakistan.

Det er ifølge Tallat Shakoor uenigheder herfra, der er blevet bragt ind i den københavnske valgkamp.

Dette underbygges af, at faderens kritik af Wallait Khan ikke på noget tidspunkt har drejet sig om københavnsk lokalpolitik. Derimod handler det om, at vælgerne fra det pakistanske miljø i København valgte Sikandar Siddique for, at han kunne fjerne Wallait Khan, fra dansk politik. Derfor udtalte faderen i går, at vælgerne ikke ville kunne acceptere, at Sikandar Siddique er med i den socialdemokratiske valggruppe, så længe de samtidig støtter Wallait Khan.

I går aftes havde den socialdemokratiske gruppe i Københavns borgerrepræsentation indkaldt sagens unge hovedperson til møde. Her blev han sat på plads og bedt om ikke at lade sin far udtale sig for ham igen.