Robust politisk studehandel på Christiansborg om bistandsmilliarderne

Christiansborg Slot. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der blev skrevet dansk politisk historie i går: Alle Folketingets partier – på nær Enhedslisten – er nu enige om en ny strategi for Danmarks udviklings­bistand. Og nok så afgørende: Der er enighed om, at bistanden skal udgøre 0,7 procent af bruttonationalindkomsten – minimum – altså samme andel som i dag, hvilket omregnet svarer til rundt regnet 15 milliarder kroner.

Både for de blå og de røde partier er der tale om lidt af et kompromis. Det er især opsigtsvækkende, at Dansk Folkeparti erklærer sig enig i bistands­niveauet, mens rød blok har måttet acceptere, at det nu nok bliver svært at få det hævet.

»Vi har nu arbejdsro. Det er første gang nogensinde, at der er lavet en fælles udviklingspolitisk og humanitær strategi,« sagde en tilfreds udviklingsminister, Ulla Tørnæs, under præsentationen.

Hun er især begejstret over, at stort set alle Folketingets partier er om bord – vel­vidende, at resultatet er blevet derefter.

Størrelsen på bistanden er således ikke det eneste kompromis. Et af de andre handler om, hvor kontant Danmark skal bruge bistandsvåbnet over for lande, der ikke vil tage deres egne statsborgere tilbage – det være sig afviste asylansøgere og andre med ulovligt ophold i Danmark.

Den problemstilling – med de afviste, der strander i Danmark – har fået stor politisk bevågenhed i de seneste par år, og Venstre har med akkompagnement fra Dansk Folkeparti længe erklæret, at bistanden skal tages fra de lande, der afviser egne statsborgere.

Indtil videre er det dog ikke blevet til noget, og spørgsmålet er, om det kommer til at ske. I hvert fald står det ikke sort på hvidt, at Danmark vil skære i bistand til lande, der ikke vil hjemtage afviste asylansøgere, i den nye strategi for Danmarks udviklingspolitiske og humanitære indsats.

»Danmark vil føre en robust dialog om tilbagesendelse af afviste asylansøgere og udlændinge uden lovligt ophold i Danmark med lande, vi samarbejder med,« hedder det blandt andet i det 19 sider lange strategi­papir. Og samtidig vil Danmark »være tydelig i de forventninger og krav, vi har til landenes samarbejde om tilbagetagelse af egne statsborgere«.

Det svarer temmelig nøjagtig til den politik, som danske myndigheder allerede følger i dag, og Ulla Tørnæs sendes dermed ud i en delikat politisk balancegang mellem to hensyn: Dansk Folkeparti og Venstre overfor forligspartierne fra rød stue.

»Vi har nu fået et nyt redskab, og det skal selvfølgelig bruges,« som DFs udviklingsordfører, Claus Kvist Hansen, understregede under præsentationen i går.

Men rolig nu, lød det fra flere af de andre ordførere, herunder den radikale Martin Lidegaard:

»Der står direkte i strategien, at den mere robuste dialog, man skal have, ikke må gå ud over de langsigtede, strategiske interesser, herunder jo forebyggelsen af elendighed og migration. Så det er en balancegang, som man skal betræde varsomt, og det tror jeg egentlig, at alle er enige om,« fastslog han.